Rýžové závitky s nudlemi jsou lahodný způsob, jak se zdravě najíst, a přitom si nezatížit zažívání masem ani lepkem. Recept jsem upravila podle šéfkuchařky Kamily Rundusové (Kamu) podle její Nejbarevnější kuchařky. Jako přílohu jsem zvolila čínské nudle, z nichž pro bezlepkovou variantu doporučuji druh soba. Krásného průvodce asijskými nudlemi najdete zde. Pokrm by ale šlo podávat i s vařenou rýží. Náplň do závitků si můžete udělat podle své fantazie, zde najdete moji variantu „co dala lednice a spižní skříň“.
Suroviny na závitky:
- rýžový papír (musí být ten na smažení – na Bánh Da Nem; dostane se i varianta Bánh Tráng My Tho, ale tento rýžový papír se používá na nesmažené závitky – obsah tapiokové mouky by mohl způsobit, že se vám při smažení rozpadnou)
- fazole (předem namočené a uvařené, já použila bio z konzervy)
- polníček (špenát nebo jiný druh listové zeleniny, vhodný i na tepelnou úpravu)
- čerstvé koriandrové listy (z Makra)
- houby (dala jsem kombinaci hnědých žampionů a Jidášova ucha)
- (bio) fenyklová bulva
- jarní cibulka
- bio sojová omáčka
- 2 vejce od šťastných slepic
- trocha soli a pepře (podle chuti)
Postup:
Na oleji zpěníme cibulku a přidáme houby, vše nakrájené nadrobno. Necháme houby chvíli restovat, aby byly provařené. Jakmile jsou hotové, přihodíme koriandr a listovou zeleninu, posekanou nadrobno. Necháme chvíli restovat a odložíme. Přihodíme fazole, přidáme vejce, podle chuti sojovku, sůl a pepř a rozmixujeme tyčovým mixerem tak, aby zmizely velké kusy (směs je vidět nahoře vpravo od výčtu surovin). Směs může být i tekutější, pokud ji dokážeme sbalit, protože při smažení se srazí vejce a bude pevnější. Na prkýnko dáme jeden list rýžového papíru namočený do studené vody a počkáme, až změkne. Do dolní třetiny dáme lžicí „váleček“ náplně a spodní část papíru přehneme přes náplň. Pak přehneme obě strany papíru, které jsou kolmé na dolní část. Dorolujeme opatrně zbytek rolky a hned dáváme do horkého oleje. Do oleje doporučuji přidat živočišný tuk (vegetariáni máslo, ostatní lžičku kvalitního sádla). Tuk by měl sahat do poloviny závitků. Nesmažíme příliš rychle, aby se rolky dostatečně prosmažily i vevnitř a náplň nebyla syrová. Je možné je smažit i „na hraně“, aby se opekly strany. Vždy jednu rolku opřu při smažení o druhou, a tak se udělají na všech stranách.
Tipy k podávání:
- protože rolky vůbec nemusejí být chuťově výrazné, pomozte si přílohovými dipy (omáčkami):
- nuoc cham
- sladká chilli omáčka na rýžové závitky
- atd.
- pohrajte si s přílohou: nemusí být jenom nudle nebo rýže, ale také třeba salát (v zimě aspoň orestovaný)