Od konce června mám volno. Na regeneraci, na dodělání kurzů. Už mám ale vypsány akce od září, tak koukněte do kalendáře

Bůhví, odkud se tento název vzal. Já jej znám od svých prarodičů, kteří pocházeli z Jihlavy, kde se toto pojmenování tvarohové pomazánky běžně používá. Typická rozhuda je s pažitkou, ale do tvarohového základu je možno dát v podstatě jakékoli „plnidlo“.

Suroviny:

  • kvalitní tvaroh (my bereme z Farmy domů)
  • bio mléko (stejný zdroj)
  • kvalitní sůl (bereme nečištěnou ze stejného zdroje)
  • pažitka (nejlépe doma vyrostlá nebo bio)
  • trochu čerstvě mletého černého pepře nebo pippali
  • pro další druhy:
    • kvalitní sardinky/ančovičky, kvalitní hořčice (lžička)
    • červená paprika (koření), sladká nebo pálivá

Postup:

Tvaroh necháme změknout společně s kusem másla a pak pomocí trochy mléka a soli vytvoříme pomazánkový základ, který by neměl být moc řídký. Přimícháme pažitku a podáváme. Další druhy děláme přidáním uvedených surovin.

Působení:

  • tvaroh má chladivou a vyrovnanou povahu a sladkou chuť, a tedy ochlazuje a vede energii nahoru
  • pažitka: teplá povaha a pikantní chuť, která rozptyluje
  • sůl: stahuje dolů, vyživuje ledviny
  • pepř/pippali: horký, zahřívající, rozbíjí stagnace (i v zažívání)