Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

IMG_8016[1]Rostlinný multivitamin – bršlice kozí noha – je článek o rostlině, kterou většina moderních zahrádkářů přímo nesnáší. A nejsou jediní – stejně se o rostlině vyjadřovala většina botaniků již po několik století, až pomalu, ale jistě klasičtí i moderní bylináři přišli s informacemi, co všechno dobrého nám tato rostlina z čeledi miříkovitých (kam patří i bolševník obrovský) může nabídnout… Pod článkem najdete poutavou fotogalerii.

IMG_8025[1]Kde ji najdeme?

Bršlice kozí noha je všude tam, kde ji nechceme ;-). Často lemuje okraje (dlážděných) cestiček, kde nám překáží. Kdekoli se objeví, tam ji není možné zlikvidovat, její křehké kořeny se lámou a okamžitě vytvářejí nové rostliny. Roste podél cest, na rumištích, obzvláště ráda se objevuje pod keři černého bezu (na fotce vpravo vidíte její typické místo výskytu: okraj štěrkem vysypané cesty, bezový keř (kvetoucí), pod ním záplava (ještě nekvetoucí) bršlice a mezi ní další královna bylin – kopřiva dvoudomá.

Co z ní sbíráme a jak ji zpracováváme?

Sbíráme celou nať s květenstvím. Možností zpracování máme opravdu hodně:

  • na staré Rusi ji nakládali jako kysané zelí (a pak uchovávali v chladu)
  • jednotlivé vrstvy kozí nohy prosypeme solí a uložíme v chladu
  • usušíme na: 1. čajové odvary, 2. zimní použití do polévek

podagra1Na co je dobrá?

Je to další přírodní všelék, který máme k dispozici ve svém okolí většinou v množství ještě více než velkém ;-), ale kterého se mermomocí snažíme zbavit, místo abychom se s rostlinou spřátelili. Jak ukazuje fotka vpravo, onemocnění dnou (podagrou) může člověka vyřadit z běžného života, přestože se jedná „jen“ o postižení jednotlivých kloubů (ostrými krystaly kyseliny močové, již neumí tělo běžným způsobem vyléčit: je to tudíž metabolické onemocnění). Obklady z kozí nohy, odvary užívané vnitřně, dokonce i nošení rostliny v podobě amuletu na krku může při tomto onemocnění výrazně pomoci (jak zjistili dokonce i lékaři 😉 ). Je výborná na onemocnění ledvin, pro získání životní síly, při chronickém únavovém syndromu.

Kromě výše uvedeného je to takový multivitamin x v jednom. Obsahuje železo, měď, mangan, titan, bór a je to prekurzor vitaminu A.

DŮRAZNÉ VAROVÁNÍ!

Důrazné varování! Když jsem zveřejňovala článek Rostlinný multivitamin – bršlice kozí noha o bršlici, nenapadlo mě, že se může stát, že by nadšenci do bylinek neověřili podobu byliny přesně a spolehlivě v nějakém diáři.

Dostala se ke mně šílená zpráva, že v jednom případě málem došlo k záměně bršlice kozí nohy (obrázek níže vpravo) za smrtelně jedovatý bolehlav plamatý (obrázek vlevo), který má ale zcela jiné listy, stonek, a především listy (připomínající širší „kopr“). Než začnete bršlici kozí nohu sbírat, velmi pečlivě se podívejte na její rozlišovací znaky!!!

Recepty na jídla z bršlice najdete pod rozcestníkem Jedlá divočina.

[envira-gallery id=“9473″]