Quiche (čti „kiš“) znamená slaný koláč, který může mít nejrůznější masovou i bezmasou náplň. Zde je varianta se zeleninou a křídlatkou japonskou – bezmasá, ale vzhledem k obsahu mléka a vajec „pouze“ vegetariánská. Náplň se nebojte variovat podle toho, jakou zeleninu máte v lednici/špajzu.
Suroviny:
- těsto na quiche (my používáme domácí špaldové těsto z Farmy domů)
- různé druhy zeleniny a jedlé divočiny, zde:
- nahrubo nasekaná (bio) kapusta
- nahrubo nasekaná bulva (bio) fenyklu
- nahrubo nasekaná (bio) cibule – zde červená
- na menší kousky nasekaná křídlatka japonská bez listů
- 4 vejce od šťastných slepic
- kvalitní tvrdý (bio) sýr
- (bio) jogurt
- sůl, pepř
- (bio) olivový olej
Postup:
Do trouby dáme upéct zeleninu a křídlatku polité řádně olivovým olejem (během pečení promícháváme). Odložíme. V míse smícháme vejce, jogurt, nastrouhaný sýr a ochutíme solí a pepřem. Na dno vymazaného pekáčku dáme polovinu vyváleného těsta, na těsto pečenou zeleninu a zalijeme vajíčkovou směsí. Přiklopíme druhou částí těsta a dáme zapéct, dokud není vejce uvnitř sražené a quiche opečený zespodu i shora.