Pomazánka z černých oliv kalamata je velice rychlá, zdravá a chutná. Lze ji jednoduše obměňovat přidávání různých ingrediencí (viz tipy). Základem jsou olivy kalamata, které jsou dražší než ostatní olivy, ale z dobrého důvodu – jsou totiž prý jedním z nejzdravějších druhů ovoce (ano, olivy jsou ovoce) na světě. Podívejme se tedy na jejich zdravotní přínos a kulinářské možnosti.
Zdravotní přínosy oliv kalamata:
- 20 oliv denně přinese tělu 10 % potřebné denní dávky dobře vstřebatelného železa
- obsahují vápník a vitamin A
- obsahují vlákninu
- obsahují měď a draslík
- obsahují antioxidanty
- obsahují cenné tuky a kyseliny
- zdá se, že výborně zbavují tělo překyselení
Pomazánka z oliv kalamata:
Kalamaty bývají obvykle nevypeckované, ale pokud byly při sběru zralé, snadno je prsty nebo s pomocí malého nožíku pecky zbavíte. Vypeckované olivy dejte do vysoké úzké mísy nebo do mixeru a přidejte:
- trochu soli (nepřesolte, olivy jsou většinou ve slaném nálevu)
- trochu čerstvě mletého pepře (rozhýbá vám střed těla – zažívání)
- jemně mleté oregano (já dala karibské, které má trochu jinou chuť)
- zalijte trochou bio panenského olivového oleje (nedávejte moc, jinak bude pomazánka příliš tekutá)
Vše rozmixujte a podávejte na kvalitním chlebu.
Tipy:
- pomazánku dávejte až na máslo, které rozetřete na chléb – máslo dodá organismu další cenné tuky, jichž máme obecně ve stravě málo (!) – pak samozřejmě jídlo nebude veganské
- namísto soli přilijte kvalitní bio sojovou omáčku (uberte olivového oleje, ať pomazánka neteče)
- nastrouhejte do pomazánky sýr, třeba kvalitní originální fetu (pak nedávejte sůl)
Samozřejmě olivy kalamata můžete využít jako jakékoli jiné olivy na pizzy, různé slané koláče, do salátů atd.