Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Polévka z opeňky měnlivé je vynikající gastronomický zážitek a zároveň velmi zdravé jídlo, které je nejlépe vzhledem k obsahu brambory podávat s kvalitním pečivem (s máslem). Opeňky jsou gourmety považovány za lahůdkové houby, a to zejména v úpravě omáčky nebo právě polévky. Více o léčivých účincích opeňky měnlivé a o možnosti závažné záměny najdete v tomto článku.

Suroviny:

  • kloboučky opeňky měnlivé
  • jedna cibule
  • 2 brambory
  • 2 mrkve
  • zeleninový nebo masový bujon
  • sůl/pepř
  • může být slanina a/nebo sádlo, pro vegetariány jiný tuk

Postup:

V hrnci zpěníme cibulku buď na oleji, nebo na nakrájené slanině, případně na sádle. Přidáme hlavičky openěk, osolíme, opepříme a počkáme, až lehce zvláční. Přilijeme vývar, přisypeme nadrobno nakrájené brambory a mrkev. Necháme přibližně půl hodiny vařit. Kdo potřebuje polévku zahustit, přidá rozšlehané vejce.