Polévka z opeňky měnlivé je vynikající gastronomický zážitek a zároveň velmi zdravé jídlo, které je nejlépe vzhledem k obsahu brambory podávat s kvalitním pečivem (s máslem). Opeňky jsou gourmety považovány za lahůdkové houby, a to zejména v úpravě omáčky nebo právě polévky. Více o léčivých účincích opeňky měnlivé a o možnosti závažné záměny najdete v tomto článku.
Suroviny:
- kloboučky opeňky měnlivé
- jedna cibule
- 2 brambory
- 2 mrkve
- zeleninový nebo masový bujon
- sůl/pepř
- může být slanina a/nebo sádlo, pro vegetariány jiný tuk
Postup:
V hrnci zpěníme cibulku buď na oleji, nebo na nakrájené slanině, případně na sádle. Přidáme hlavičky openěk, osolíme, opepříme a počkáme, až lehce zvláční. Přilijeme vývar, přisypeme nadrobno nakrájené brambory a mrkev. Necháme přibližně půl hodiny vařit. Kdo potřebuje polévku zahustit, přidá rozšlehané vejce.