Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Nudle udon mohou být vyrobeny pouze z pohankové mouky, a proto mají tmavou barvu. Jsou to klasické asijské nudle, které se podávají s masem i po vegetariánsku. Zde nabízím vegetariánský a bezlepkový pokrm, na nějž byly suroviny kompletně koupeny v pražské SAPĚ, čínském „městě ve městě“, jehož návštěvu doporučuji milovníkům asijské gastronomie.

Suroviny:

  • nudle udon*
  • čerstvý mladý pak choy
  • cibule
  • čerstvé arašídy
  • na plátky nakrájené houby (zde čerstvé enoki /penízovka sametonohá/)
  • mrkev nakrájená na struhadle julienne
  • bio sojová omáčka
  • máslo/olej
  • podle chuti sůl a pepř

Postup:

Upražíme si arašídy. Odložíme. Na pánvi zpěníme cibulku, nakrájenou na nudličky, přidáme penízovku a necháme opékat. Přidáme na proužky nakrájený pak choy a proužky mrkve. Necháme blanšírovat. Přisypeme arašídy a jemně podlijeme sojovkou. Až se vyvaří, odložíme (zelenina by neměla být úplně zplihlá). Uvaříme udon nudle (fotka pravých udon nudlí vlevo). Do vroucí vody (osolené) nasypeme udon nudle a čínskými hůlkami od sebe oddělujeme. Necháme vařit 7–8 minut. Scedíme a okamžitě propláchneme proudem studené vody. Nainstalujeme pomocí hůlek na talíře. Překryjeme zeleninovou směsí a podáváme teplé.

* Udon nudle se prodávají například v Makru pod tímto označením, přitom se o žádné udon nudle nejedná. Jsou totiž pšeničné! Pozor proto na složení. Na čínském obalu musí být anglické označení buckwheat (buck wheat). Na internetu je však ohledně udon nudlí nejasno: podle některých pramenů jsou udon pšeničné a soba pohankové, podle jiných je to naopak. Jednoduše celiaci si budou dávat pozor na složení! 🙂