6. května vám nabízím přednášku o jedovatých rostlinách.

IMG_5690[1]Plněné papriky s rajskou omáčkou a špaldovým bramborovým knedlíkem je neskutečně pracné jídlo, které ale stojí za to – zejména pokud jste kuchtíci tělem i duší a rádi trávíte u plotny chvíle nejen proto, že sami rádi dobře jíte, ale protože taky rádi víte, co si do těl „vpouštějí“ vaši nejbližší. Toto je vynikající vegetariánská varianta klasického českého jídla!

Suroviny:

Na knedlík:

  • brambory vařené ve slupce, oloupané a najemno nastrouhané
  • bio špaldová celozrnná mouka
  • podle potřeby sůl

Na rajskou omáčku:

  • spařená, oloupaná a nasekaná rajčata
  • cibulka nakrájená najemno
  • cukr
  • zeleninový vývar

Na plněné papriky:

  • uvařená rýže
  • nahrubo nastrouhaný bio tempeh uzený
  • osmažená cibulka
  • bio sojová omáčka a podle chuti sůl
  • může být pár koleček feferonky najemno

Postup:

IMG_5680[1]Je docela složité seskládat harmonogram prací, aby na konci bylo hotovo vše pokud možno současně, ale povedlo se ;-).

Takže z brambor, mouky a soli vypracujeme těsto na bramborové knedlíky, které potom dáme vařit do vroucí vody. Hotové jsou poté, co vyplavou (ale radši je ještě pár minutek nechte ve vroucí vodě, jen tak, aby se nerozvařily).

IMG_5683[1]Na oleji zpěníme cibulku, přidáme rajčata, podle chuti osladíme (zvlášť podzimní rajčata jsou fakt kyselá…), zeleninový vývar, případně i sůl. Jakmile se rajčata udusí a jsou měkká, vše řádně rozmixujeme.

Paprikám odřízneme „vršky“ se šťopkou a opatrně, abychom neporušili stěnu papriky, vyndáme žebra až tam, kam dosáhneme prsty. IMG_5685[1]Potom papriky plníme směsí z rýže, tempehu, sojovky a osmažené cibulky. Papriky naskládáme do pekáčku, podlijeme vodou a zhruba půl hodiny dusíme.

Dobrou chuť!