Plněné bramborové knedlíky jsou nesmírně lahodná a zdravá možnost, jak v zimě dobře a kvalitně pojíst – navíc knedlíky jsou z bio špaldové celozrnné mouky, takže jídlo mohou konzumovat i lidé s nižší úrovní lepkové intolerance. Přílohou je dušené bio zelí, předem doma naložené a kysané. Z těsta můžete nasucho pražit bramborové placky!
Suroviny:
Knedlíky:
- vařené brambory, oloupané a nastrouhané nahrubo
- sůl
- podle potřeby bio celozrnná špaldová mouka
Náplň:
- bio tempeh smažený
- žampiony
- kvalitní nastrouhaný sýr
- pórek
- pár kroužků čerstvé feferonky
Zelí:
- kysané (nejlépe domácí a bio) zelí
- pár plátků česneku
- máslo
- jeden najemno nastrouhaný syrový brambor
Postup:
Nastrouhané vychladlé brambory pomalu smícháváme s moukou a solí, než vznikne pevné a nelepivé těsto. Nakrájíme na kousky, které pak budeme jako knedlíčky plnit, a mezitím si uděláme náplň (na obrázku vpravo): Na oleji osmažíme pórek, feferonku, tempeh a houby, odstavíme a vmícháme sýr (já měla hlavnický tvrdý). Knedlíčky plníme vždy cca jednou lžící náplně, kterou předtím upěchujeme.
Zelí zalijeme trochou vody, přidáme lžící másla a česnek, rozmícháme do směsi nastrouhaný brambor a počkáme, až se odpaří tekutina.
Dobrou chuť! 🙂