Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

IMG_6333[1]Plněná focaccia, varianta vegetarian, je vynikající domácí pečivo, které zvládnete rychle a které můžete naplnit čímkoli dobrým, co vám doma zbylo (a samozřejmě nemá po datu spotřeby 😉 ), od sýrů přes olivy, bylinky a další dobroty. Pojďme na to!

 

IMG_6316[1]Suroviny:

  • byliny (já vzala ze zimní zahrady zbytek majoránky, rozmarýn a z okna kuchyně bazalku)
  • sůl
  • bio špaldová mouka (0,5 kg)
  • voda (310 ml)
  • olivový olej
  • různé druhy sýra, co jsme během posledních dní neupotřebili (já dala balkánský, uzený a kozí)
  • nadrcené krystaly himálajské soli
  • půl kostky droždí (nejlépe bio)
  • lžíce cukru (zde bio třtinový)

Postup:

Příprava těsta:

IMG_6313[1]Do trochy teplé vody rozpustíme droždí, přidáme cukr (aby mělo droždí z čeho „jíst“ 😉 ), rozšleháme lžíci až dvě mouky a necháme na teplém místě vzejít (obr. vpravo). IMG_6314[1]Pak vmícháme mouku, zbytek vody, sůl podle chuti a potřeby a vymísíme rukama (pro budování svalů…) pevné těsto (fotka vlevo). Necháme vykynout.

Příprava náplně:

IMG_6318[1]Mezitím si opereme a nasekáme jakékoli bylinky, nastrouháme nahrubo sýr, smícháme v míse a přidáme, chceme-li, ještě trochu soli (ale opatrně), případně čerstvě namletý pepř. Těsto rozpůlíme na dvě stejné části, první rozválíme a uložíme na pečicí papír do pekáčku takové velikosti, aby těsto bylo vysoké max. 2-3 cm (ještě nakyne). IMG_6320[1]Na těsto umístíme směs bylinek a sýra a polijeme velkoryse olivovým olejem. Rozválíme druhou půlku těsta a položíme ji na první s bylinkami a sýrem. Dobře zahrneme okraje směrem dolů.

Necháme znovu kynout.

IMG_6334[1]Pečeme v troubě (já v troubě v kachlových kamnech, proto fakt neodhadnu teplotu…), dokud není foccaccia hotová. Podávala jsem ji na večeři se zeleninovým salátem, do nějž jsem použila zálivku z bio olivového oleje a umeocta namísto soli, který podle TCM během zimního období také velmi dobře působí na ledviny oslabené chladným počasím!