Plněná focaccia, varianta vegetarian, je vynikající domácí pečivo, které zvládnete rychle a které můžete naplnit čímkoli dobrým, co vám doma zbylo (a samozřejmě nemá po datu spotřeby 😉 ), od sýrů přes olivy, bylinky a další dobroty. Pojďme na to!
Suroviny:
- byliny (já vzala ze zimní zahrady zbytek majoránky, rozmarýn a z okna kuchyně bazalku)
- sůl
- bio špaldová mouka (0,5 kg)
- voda (310 ml)
- olivový olej
- různé druhy sýra, co jsme během posledních dní neupotřebili (já dala balkánský, uzený a kozí)
- nadrcené krystaly himálajské soli
- půl kostky droždí (nejlépe bio)
- lžíce cukru (zde bio třtinový)
Postup:
Příprava těsta:
Do trochy teplé vody rozpustíme droždí, přidáme cukr (aby mělo droždí z čeho „jíst“ 😉 ), rozšleháme lžíci až dvě mouky a necháme na teplém místě vzejít (obr. vpravo). Pak vmícháme mouku, zbytek vody, sůl podle chuti a potřeby a vymísíme rukama (pro budování svalů…) pevné těsto (fotka vlevo). Necháme vykynout.
Příprava náplně:
Mezitím si opereme a nasekáme jakékoli bylinky, nastrouháme nahrubo sýr, smícháme v míse a přidáme, chceme-li, ještě trochu soli (ale opatrně), případně čerstvě namletý pepř. Těsto rozpůlíme na dvě stejné části, první rozválíme a uložíme na pečicí papír do pekáčku takové velikosti, aby těsto bylo vysoké max. 2-3 cm (ještě nakyne). Na těsto umístíme směs bylinek a sýra a polijeme velkoryse olivovým olejem. Rozválíme druhou půlku těsta a položíme ji na první s bylinkami a sýrem. Dobře zahrneme okraje směrem dolů.
Necháme znovu kynout.
Pečeme v troubě (já v troubě v kachlových kamnech, proto fakt neodhadnu teplotu…), dokud není foccaccia hotová. Podávala jsem ji na večeři se zeleninovým salátem, do nějž jsem použila zálivku z bio olivového oleje a umeocta namísto soli, který podle TCM během zimního období také velmi dobře působí na ledviny oslabené chladným počasím!