Vítejte na mém úplně nově postaveném webu!

Penízek rolní je doprovodná polní rostlina, která se bohužel vyskytuje hlavně na okrajích uměle přihnojovaných polí. Lokalita, kde penízek sbíráte, je zásadní! Jedná se o brukvovitou jednoletku, která umí vyrůst až do výšky 40 cm. Název nebyl v historii (a různých jazycích) zvolen náhodně; tvar lusků připomínal zemědělcům minci – halíř. Zdálky a mladá vám může z dobrých důvodů připomenout kokošku pastuší tobolku; obě rostliny jsou blízké příbuzné.

Užití:

  • celá rostlina
  • květy
  • čerstvé semenné lusky
  • semínka

Historie a zemědělství

  • penízek rolní je u nás archeofytem, jeho využití známe od mladší doby kamenné (v Americe až od 18. století)
  • klíčí vždy s řepkou olejnou, jejíž kvalitu snižuje, navíc poskytuje útočiště hlavním škůdcům řepky

Olej

  • semena obsahují až 34 % oleje, který se od dob antiky lisuje a používá jednak jako potravinářský olej a jednak jako olej masážní. Konečně na ni tedy (zatím jen v USA) začínají pohlížet jako na možný surovinový zdroj
  • mohla by se sít jako ozimá[i] rostlina po sklizni sojových bobů. Na jaře stihne vykvést a osemenit se, ještě než se na pole dostane další osev soji nebo kukuřice
  • prokrutiny po vylisování oleje se hodí jako krmivo pro skot a ovce, protože je bohaté na bílkoviny

Tipy

  • na jaře je skvělým zdrojem vitaminu C
    • obsahuje rovněž hořčičný olej
    • a esenciální minerální látku hořčík
  • odvar z mletých semen působí
    • močopudně
    • diaforicky[ii]
    • protizánětlivě
    • antibakteriálně
    • rozpouští hleny > proto se hodí pro všechna chřipková onemocnění a při dýchacích potížích
  • ve formě nálevu při ženských potížích (zánět dělohy, sedací koupel při zánětu pochvy – pozor na kontraindikace při střevním zánětu!)
  • zevně formou nálevu a obkladu účinkuje na furunkly, kožní záněty, hnisavé rány
  • rozemletá a uvařená semena čistí krev při dně a revmatu
  • díky obsahu hořčičného oleje mohou být použita jako zábal (jako hořčičné placky)

V kuchyni

  • najemno nasekaná semena patří do tvarohu a na chleba
  • květy používáme jako jedlou dekoraci
  • listy díky nahořklé a trpké chuti indikujeme při potřebě povzbudit (srdce)
  • lusky se semeny dávkujeme opatrně, mají silnou hořčičnou chuť
  • najemno nasekaná rostlina se hodí do syrových i vařených jídel

[i] jeden rok přezimovává

[ii] podporuje pocení