Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Někdy kolem někoho chodíte dlouhou dobu a pak zjistíte, že to je člověk, jemuž stojí za to věnovat mnohem více času a pozornosti. Jindy je přátelství jasné na první pohled, jako byste se s dotyčným znali odjakživa (a možná, že ano).

Yin a Yang – základ všeho, i přátelství 🙂

Sedmileté a osmileté cykly

Přátelství mezi ženami podléhá mnohým nástrahám, jak jsem za život zjistila. Možná je to tím, že v každé ženě se skrývá více bytostí. Někdo tomu říká cykličnost, ale mně se tohle pojetí moc nelíbí. Víc mi dává smysl pojetí tradiční čínské medicíny, podle nějž se ženy vyvíjejí v sedmiletých a muži osmiletých cyklech. Pokud se žena dožije 70 let, má za sebou deset sedmiletých cyklů, a tudíž taky potenciálně deset různých typů přátelství, které přicházejí podle toho, co dotyčná v životě hledá a potřebuje. Setkávají se tak kamarádky, přítelkyně, které si v danou dobu mají něco předat, mají spolu sdílet, mají prostě kus života projít společně. A pak často dochází k revizi přátelství, kdy se cesty začnou rozcházet a my zjistíme, že co dosud fungovalo, už je přežité.

Nevím, čím to je, ale mužská přátelství mi připadají mnohem pevnější, dlouhodobější. U mužů není výjimkou, že se po celý život setkávají s kamarády z dětství a mládí, a pokud už přátelství z nějakého důvodu zanikne, bývá ten důvod dost vážný. My ženy, jak se zdá, se přátelstvím dříve unavíme, vyčerpáme společná témata a styčné body. Samozřejmě výjimky potvrzují pravidlo, ale jak se tak dívám kolem sebe, mám pocit, že mužských přátelství trvajících po celá desetiletí je více než stejných přátelství ženských.

Jógový pobyt v Indii a na Maledivách v roce 2018

Jinová podstata ženy

A zase jsme u tradiční čínské medicíny. Naše ženská, jinová stránka, je mnohem temnější než mužská jangová. Je více racionální, zároveň se blíží polaritě, kterou nerady pojmenováváme – polarita zla, negace. To vše způsobuje, že naše ženská přátelství jsou podrobována mnohem niternějším a bojovnějším zkouškám než přátelství mužská. My ženy se vypořádáváme i v přátelstvích s polaritou Kálí, ženského aspektu bohyně, která se vyznačuje zlostí, agresivitou, temnotou a zlobou. Muži umějí často žít v mnohem světlejší polaritě svého jangu.

Potřebuje vaše přátelství střih?

Jak opouštět a být opuštěné?

Přátelství stejně jako třeba partnerství, ať chceme nebo ne, podléhají čas od času (v sedmi a osmiletých cyklech?) nutnosti revize. A tak pokud máte pocit, že už vám nějaké přátelství nic nedává, že se v něm trápíte, že se vaše cesty rozešly, nechte to zrát. Nechte vesmír, aby jednal, aby vám vývoj ukázal, zda dotyčný člověk má ve vašem životě zůstat, nebo ne. Jednou odpověď uvidíte nebo ucítíte. Nebo jinak poznáte. A pokud se přátelství rozpadne, přijde jiné. Každé z nich nám něco dá, někam nás posune. A tak se určitě s přáteli nerozcházejme, jestliže to aspoň trochu jde, ve zlém! Je to jako s partnerstvím: dali jsme si hodně, společně jsme prošli kus života, a byl-li pro nás někdo kdysi důležitý, náleží mu za to naše úcta a vděčnost.

Kliknutím sem se dostanete na seznam částí cyklu PADESÁT s rozklikávacími odkazy.