Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Připadá vám to nadnesené? Houbám a mykologii se vášnivě věnuju už nějaký ten rok a musím říci, že by mi nadpis ještě nedávno přišel také nadnesený a velikášský.

Ale není.

Outkovka pestrá (Coriolus)

Další úvaha k padesátce se vztahuje k dárku, jenž přišel od kamaráda Chrise. V Česku se totiž ohledně hub moc nevzděláte. Můžete jít studovat biologii, můžete sledovat monotematicky zaměřené stránky, ale moderní, „radikální“ pojetí mykologie v Česku prostě chybí. A já měla to štěstí (nebo to bylo vedení shůry?), že jsem objevila společnost Mycologos, která z amerického Oregonu nabízí online mykologické kurzy od začátečnických po profesionální. No a protože nejsem žádný troškař, šla jsem rovnou do toho nejnáročnějšího. A nestačím se divit!

Že jsou houby magické, že jsou blahodárné pro naše zdraví, to jsem věděla, neboť o tom i učím a sama houby používám pro sebe i své klienty. Ale nakolik jsou spojeny se samou podstatou našeho světa, to mi odkrývá až tento kurz. 

Jeden ze zelených druhů lišejníků

Věděli jste například, že:

  • lišejníky jsou tvořeny spojením řas a hub a často také sinicemi? Jsou to nejodolnější organismy, které umí osídlit extrémní místa na Zemi a možná i mimo ni
  • houby často najdeme v podobě endofytů, z nichž část je tak malá, že není pouhým okem vidět, a že tyto endofyty umožňují svým hostitelům (zejména u rostlin) vůbec existovat? Chránit se před vnějšími podmínkami i predátory?
  • díky kořenové mykorhize mohou stromy pomáhat svým potomkům přesunem živin, mohou s nimi komunikovat, a mohou dokonce posílit slabšího kamaráda, kterému se tolik nedaří?
  • některé houby jsou záměrně pěstované hmyzem, například mravenci a termity (a vosami), protože jsou pro ně cenným zdrojem živin i ochrany?
Václavka smrková

Tak snad vám to jednou předám 🙂

A protože teorie z kurzu je jedna věc a praxe je druhá, tak se snažím chodit po přírodě a vidět vše, co jsem dříve neviděla. A snad – až kurz dokončím – vám budu moci nabídnout onen úžasný svět hub ještě z jiné perspektivy, než jsem to v přednáškách dělala dosud…

Kliknutím sem se dostanete na seznam částí cyklu PADESÁT s rozklikávacími odkazy.