Hodně z nás nemůže bez následků konzumovat čerstvé ovoce. Co je to za pitomost, říkáte si? Jestliže jste po konzumaci ovoce nafouklí, máte průjem, škručení v břiše nebo nadýmání, velmi pravděpodobně vám stejně jako mně nedělá dobře „nálož“ čerstvého studeného do zažívání, konkrétně dle čínské medicíny do sleziny.
Čerstvé ovoce je totiž podle této prastaré medicíny většinou vlhké a část z něj má i ochlazovací vlastnosti (ostatně proto dozrává v parném létě…), takže slezina, která chce teplo a sucho, jeho přísunem trpí.
Jak poznáme oslabenou Qi sleziny?
- máte „bříško“, i když jste jinak hubení (nebo je bříško nepřirozeně velké vzhledem ke zbývajícím částem těla)
- máte celulitidu
- trpíte na zahlenění
- dělají se vám cysty a/nebo nádory
- míváte po ránu průjem bez bolestí břicha
- máte „pokleslá“ oční víčka, bludné orgány (ledvinu apod.), povislou kůži (ženy např. na dolní čelisti)
Jak tedy do sebe bezpečně dostat letní várku ovoce se všemi těmi vitaminy a prvky?
Samozřejmě by byl holý nesmysl se tohoto všeho vzdát. Mně se osvědčily ovocné rozvary a ovocné kaše.
Postup:
Ovoce omyju, nakrájím na větší kousky a dám chvíli blanšírovat ve vlastní šťávě. Pak přidám:
- buď kudzu (kuzu) rozmíchané v teplé vodě
- nebo bio bezlepkový pudink rozmíchaný ve studené vodě
- přiznám se, že když je ovoce kyselé, přidávám trochu bio třtinového cukru (nebo Panely)
Nechám zhoustnout a jím jako večeři. Po konzumaci takto upraveného (tepelně) ovoce netrpím žádnými z nepříjemných příznaků uvedených v prvním odstavci.