Orsej jarní (Ficaria verna) hlásí příchod jara. A přestože ještě není březen (rok 2020), už začal vystrkovat své nádherně zelené a „voskované“ lístky. Přestože je orsej jarní skoro po celý svůj život jedovatá rostlina (obsahuje diterpenové alkaloidy), tak dokud nevykvete, je možné ji opatrně využít jako jedlou divočinu.
Něco o orseji
- najdeme jej ve vlhké jarní půdě
- často je doprovázen česnekem medvědím
- vytváří celé „koberce“ rostlin, kvete žlutě řídkými květy
- má mastně lesklé srdčité až ledvinovité listy, jež odkazují svojí signaturou k několika orgánům (viz níže)
Orsej v jarní kuchyni
- orsej lze využít jako výbornou jarní jedlou divočinu
- listy se vaří jako listová kapusta, špenát a zelenina
- je dobré je před konzumací na dobu cca 1–2 minut ponořit do vroucí vody, pak nechat okapat
- jeho poupata a kořenové hlízy (foto vpravo) slouží jako náhražka kaparů – pozor, hlízy se sklízejí až po odkvětu!
- bílé kořenové hlízy lze vařit jako zeleninu
- listy se nasekají na chléb s máslem nebo se utřou se sádlem jako výborná pomazánka
- spařený nebo i čerstvý (do květu) použít do jarních salátů
- výborná je kombinace s čerstvou jarní kopřivou: obě rostliny 1–2 minuty spaříme a pak upravíme jako blanšírovaný salát se semínky a oblíbenou zálivkou
Fytoterapeutické využití
- kořenová signatura:
- odkazuje k hemoroidům (nedostatek Qi sleziny) (sedací koupele)
- listová signatura:
- odkazuje k ledvinám:
- čaj lze použít při čištění pleti zevně, ale i vnitřně
- nálev čistí krev
- obklady pomohou při zánětlivých onemocněních kůže
- odkazuje k plicím – jako většina raných jarních merkurovských rostlin čistí a posiluje plíce
- odkazuje k ledvinám:
- obsahuje hodně vitaminu C – ideální jako jarní zelenina