Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Onkologie a stravování je citace z knihy Jeleny Svitko 365 kroků k harmonii – Jaro, kterou počátkem roku 2017 vydá nakladatelství Eugenika. Autorka, mezi jejímiž předky jsou i Češi, žije na Ukrajině a je to lékařka a naturopatka. Její knihy patří mezi bestsellery. Léčí pomocí přírodních a dostupných prostředků, přičemž využívá principy nejen západního bylinkářství, ale také čínské, korejské a japonské medicíny:

***

maxresdefaultSprávně sestavený jídelníček je výborná profylaxe onkologických onemocnění, vždyť jejich vznik a průběh v mnohém závisí na tom, jak se člověk stravuje. Velmi dobře známý je experiment, který uskutečnili v Číně. V jednom z čínských regionů se v důsledku nedostatku vitaminů A a E i mnoha mikroelementů ve stravě objevovalo mnoho nemocných s nádory v trávicím traktu. Po řadu let dostávalo 30 000 obyvatel chybějící produkty a počet onkologických onemocnění se výrazně snížil.

30 % rakovin vůbec nevznikne

Ptáte se, v čem spočívá vzájemné propojení mezi stravováním a rakovinou? Onkologická onemocnění nehledě na to, že jsou fatální, což znamená, že výrazně ovlivňují osud člověka, se přesto v řadě případů daří vyléčit. A třicet procent rakovinných onemocnění se podaří odvrátit díky správně nastavenému stravování – to říká statistika Světové zdravotnické organizace, takže o tomto čísle není možné pochybovat. Avšak je to jen průměrná hodnota, podle různých lokalizací nádorů se tato čísla mění. Například u nádorů tlustého střeva se v osmdesáti procentech případů lze tomuto onemocnění vyhnout včasnou profylaxí.

Nedůvěra ve správné stravování

U mnohých lidí tato zákonitost vyvolává nedůvěru – jak by taková jednoduchá metoda, dodržování určitého stravování, mohla zabránit tak hrozné nemoci? Je to tím, že nádor sám o sobě se rozvíjí velmi dlouho, od jeho vzniku po stanovení diagnózy uplyne 15 až 80 let. Po celou tuto dobu s ním organismus bojuje. Je tedy třeba mu v tom pomoci, a oddálit tím dobu vzniku nádoru. Další problém je spojený s tím, že po chirurgické operaci, kdy nastává boj s recidivou, je faktor stravování také velmi důležitý.

Principy protirakovinného stravování

V obecných rysech lze charakterizovat principy profylaktického protionkologického stravování. Je třeba sestavit několik schémat jídelníčku.:

  • Jeden je pro zdravého člověka, který se chce nemoci vyhnout.
  • emlo4aDruhý případ nastane, máme-li co činit s chorobami, jež pravděpodobnost vzniku nádoru zvyšují. Takovýmto rizikovým faktorem mohou v mnoha případech být například gastritidy, které jsou pokládány za předchůdce onkologických onemocnění. Je to také mastopatie, která se může transformovat a vést k takovéto nemoci. Jsou to onemocnění prostaty atd. Zajímavé je, že u mnoha lidí vysokého věku, kteří se dožili 80-90 let, jsou objevena ohniska zhoubného bujení tkání, ale samotná nemoc se nerozvine. Svědčí to o schopnosti organismu bojovat s onkologickými chorobami.
  • Třetí situace nastane, byl-li proveden chirurgický zákrok a odstraněno nádorové ohnisko a je třeba zabránit vzniku recidivy. Nádor se během svého dozrávání učí bránit proti organismu. A prováděná kladná opatření mohou pak posloužit samotnému nádoru.

Přijímat jen tolik, kolik je nutné

Jaké tedy musí být chování zdravého člověka, jenž ale ví, že má dědičné předpoklady pro rakovinové onemocnění? V první řadě musí přijímat v potravě jen tolik kalorií, jaký je jeho energetický výdaj. V závislosti na fyzické nebo duševní práci musíte sestavit svůj jídelníček. Prostě řečeno člověk nesmí tloustnout. Tato zásada snižuje riziko onkologických chorob. Následovat musí vyvádění kancerogenních látek ze střev. Ty se nutně do organismu dostávají – a nejen z jídla. Je to také spojené se znečištěním okolního prostředí. Ale karcinogeny se samovolně tvoří i v organismu. Při spotřebě velkého množství živočišné bílkoviny dochází ve střevě k transformaci řady produktů, jež mají karcinogenní vlastnosti. V masu je mnoho železa, jež se nevstřebává, a to organismus negativně ovlivňuje. I žlučové kyseliny jsou karcinogenní faktor. Proto se střevo musí pravidelně a důkladně vyprazdňovat.

Pozitiva rostlinné stravy

Do jídelníčku je nutné zařadit rostlinnou stravu. Fenoly rostlinného původu pomáhají střevu přemáhat karcinogeny. Tyto látky jsou v zelenině a ovoci a nemusí to být ovoce exotické. Obsahuje je i náš domácí křen, ředkvička, zelí a jablka. To jsou velmi prospěšné produkty. Musí se jíst v menších dávkách, ale často. Například po jednom jablku 4–5x denně, a ne půl kila ovoce na posezení.

Silný alkohol ne!

Zvlášť je třeba povšimnout si alkoholu. Rozsáhlé experimenty prokázaly, že alkohol ovlivňuje počet výskytů nádorových chorob. Mluvíme o silných alkoholických nápojích užívaných ve velkém množství. Střídmost v pití je také způsob profylaxe.

Vitaminy naopak ano – i ty umělé

Rovněž je třeba mít na paměti faktor věku – užívat odpovídající vitaminy a komplexy s antioxidanty. Pokud člověk žije ve znečištěném prostředí, je to také rizikový faktor a jsou třeba doplňkové způsoby profylaxe.

Zánět jako předstadium rakoviny

Zvýšené riziko onkologického onemocnění představují bakteriální zánět žaludku a mastopatie. Je při nich nutný dozor kvalifikovaného lékaře. Diagnostika je nutná, ke správnému stravování se přidává ještě fytoterapie. Proto máte-li diagnostikovanou bakteriální gastritidu, musíte se neprodleně obrátit na lékaře a léčit se. I tak ale mohu dát několik obecných doporučení. Například česnek působí proti kvasným procesům v trávicím traktu. Zelený čaj, to je také vědecky prokázáno, snižuje počet zhoubných novotvarů.

Co dělat poté, když už…

A nyní nejobtížnější otázka: může správné stravování pomoci lidem, kteří jsou po operaci rakovinového nádoru? Ano, existuje protirecidivní profylaxe po odstranění nádoru. Ve stravě je to optimální složení mastných kyselin. Nedoporučují se živočišné tuky, neboť obsahují cholesterol a ten snižuje obranné schopnosti organismu. Prospěšné jsou rostlinné tuky, tuky mořských chladnokrevných ryb a lněný olej jako potravinový doplněk. Rostlinná vláknina rovněž nesmí v jídelníčku chybět. Celkově je nutné spíše vegetariánské stravování, i když na to nejsou všichni připravení. Používají se tedy potravinové doplňky nebo lidové prostředky – byliny. Pro každou lokalizaci nádoru je různý systém stravování s ohledem na endokrinní faktory.

Všechna doporučení o způsobu stravování, používání potravinových doplňků a léčivých bylin se mohou používat jen po konzultaci s lékařem, který se specializuje na onkologii.