Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

lemon-tree-container-11-550x830Počet onemocnění dýchacích cest roste po celém světě. Zejména je to znatelné v průmyslově rozvinutých zemích. Záněty plic a další vážná onemocnění velmi ohrožují veřejné zdraví a v řadě případů dochází až k invaliditě a úmrtím.

Onemocnění dýchacích cest zaujímají nezanedbatelné místo ve statistikách mortality – proto věnujme dýchacím cestám odpovídající pozornost, a to zvláště proto, že se naše ovzduší v důsledku industrializace na celé planetě změnilo k horšímu a škodliviny jsou vzdušným prouděním roznášeny atmosférou po celém světě. Proto je očista plic tak velmi důležitá. Způsoby očisty jsou různé, každý jedinec nechť si vybere takový způsob, který je mu nejbližší a nejpříjemnější. Do této knihy jsem vybral nejjednodušší kúry, které nevyžadují žádné velké náklady ani finanční, ani časové.

Níže čtěte pokračování ukázky z knihy Kacudzó Nišiho Rok v rytmu životní energie, kterou v roce 2016 vydá nakladatelství Eugenika:

 

Mnohým z nás prostě nezbývá dost času na sebe – většina očistných kúr pro plíce proto nezabírá mnoho času. Nezapomínejte, že myslet na prevenci zdraví je snazší než své zdraví později s úsilím obnovovat.

K nejprostším způsobům očisty plic patří každodenní procházka – po lese, po břehu mořském, po horách. Tato místa ale nejsou každému a vždy dostupná. Jak si očistit plíce s minimálními náklady?

Očista fytoncidy z rostlin

K očistě plic se hodí pokojové rostliny nebo stromy ve formě bonsají. Zde nám pomohou fytoncidy z rostlin – to jsou látky, které rostliny vypouštějí do okolního prostoru. Fytoncidy dokáží hubit bakterie nebo omezovat jejich množení, a to zvláště těch druhů, které jsou nebezpečné pro člověka – například hubí tuberkulózní tyčinky a mikroby.

Některé rostliny dokáží fytoncidy generovat; my se zaměříme na takové, které to dokáží nejvíce.

Jalovec

blue_star_juniper_bigJalovec hubí prakticky všechny škodlivé mikroby a viry. Očistu plic provádíme tak, že si sedneme ne více než 50 cm od keře. Usadíme se pohodlně a uvolníme se; začneme dýchat intenzivněji než obvykle. Kochejme se krásou keře a naplňme se jeho vůní. Můžeme i zavřít oči, dýchat rovnoměrně a představovat si, že se pomalu procházíme lesem, dýcháme fytoncidy, které jalovec vypouští, a čistíme si své plíce. Kúra trvá 10 až 30 dní, stačí ji provádět i obden.

Cítíme-li, že se o nás pokouší nemoc, stačí posedět pět minut vedle jalovce a přiblížit se ještě více – asi na vzdálenost 5 cm od větviček. Nesnažte se dýchat zhluboka, protože netrénovaný člověk může přitom i ztratit vědomí.

Pelargonie

Má-li někdo alergii na jalovec, může vyhledat jinou rostlinu. Stejně účinná jako jalovec je pelargonie. Každý den postavte pelargonii na stůl nebo jinou podložku ve vzdálenosti asi 15–30 cm od svého obličeje. Pohodlně se usaďte a dýchejte vzduch spolu s vůní rostliny. Kúra trvá vždy 15 minut denně po dobu 30 dní. Opakovat kúru po dobu následujícího jednoho roku obvykle není nutné. Kúra pelargonií nejenže čistí plíce, ale navíc odbourává stres a napětí, podporuje činnost oběhové soustavy a stimuluje obranyschopnost organismu.

Citron

Vůně listů citroníku také dobře poslouží k očistě plic. Dýchejme vůni listů (a květů) citroníku po dobu jednoho týdne z velmi malé vzdálenosti: 12–15 cm. Listy citroníku by měly být čisté, bez pylu. Den před započetím kúry je omyjme vodou.

Vůni dýcháme 10–20 minut. Citroník si poté umístěme na rok a půl až dva roky do ložnice. Za tuto dobu se zdraví plicím navrátí, a to i v případě, že předtím trpěly častými zápaly. Citroník si můžeme vypěstovat ze semínka, pak bude jeho efekt ještě větší. V nouzi poslouží citronová kůra, kterou nastrouháme a položíme na talířek v pokoji. Vzduch v místnosti se pročistí a tím se pročistí také naše plíce.