Nezapomeňte, že na blogu máte pravidelně aktuální články o všem, co by vás mohlo zajímat!

Želé připravené z netýkavky žláznaté (Impatiens glandulifera) je tak krásně růžové, že okamžitě získalo jméno Barbie želé. Recept jsem upravidla podle Petera Beckera, průkopníka v konzumaci nejen jedlé divočiny, ale přímo invazivní jedlé divočiny. K výrobě potřebujete pouze květy z netýkavky.

Suroviny:

  • 150 g květů netýkavky (posbíráte za půl hoďky)
  • 500 g želírovacího cukru 3:1
  • celý balíček pektinu (zamíchejte řádně do cukru)
  • pár plátků čisté želatiny
  • citronová šťáva dle chuti (nebo kyselina citronová, která nezpůsobí přirozený zákal)
  • to vše na 1 litr vody

Postup:

Vřelou vodou zalijte květy, promíchejte a sceďte, květy vyždímejte. Nechejte vychladnout, přelijte do hrnce, vsypte všechny ingredience (želatina musí být rozpuštěná), a až směs začne bublat, vařte 4 minuty. Pak želé nalijte do sklenic, obraťte dnem vzhůru a nechejte vychladnout.