Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

IMG_6258[1]Neodolatelná sladkost: indická halva je recept na vynikající dezert, který je bez lepku, je ale velmi sytý a kaloricky výživný. Obsah cukru lze do určité míry redukovat, dlužno však dodat, že pak to už nebude halva indická – v Indii je totiž vždy velmi sladká… Jinak se samozřejmě jedná o vegetariánský recept, neboť v (jižní) Indii, odkud recept pochází, je vegetariány 90 % obyvatelstva.

Suroviny:

  • 1 kg mrkve, oloupané a nastrouhané co nejvíc najemno (je to velmi důležité, aby nebyly kousky mrkve velké, musí se vlastně vařením „rozpustit“)
  • rozinky
  • (mandle)
  • 1 balení másla (250 g, 82 % tuku)
  • třtinový cukr dle chuti
  • 1,5 l mléka (já použila bio)
  • tobolky kardamomu (předem mletý není vhodný, bývá často vyčpělý)

Postup:

IMG_6256[1]Pokud budete do halvy dávat mandle, pak začněte tím, že rozpustíte máslo a pomalu na něm (no, spíše v něm…) osmažíte oloupané mandle. Jakmile jsou lehce dohněda, přidáte mrkev a zalijete ji mlékem tak, aby byla téměř zakrytá. Na pomalém ohni necháte dusit a občas promícháte. Podle potřeby můžete mléko v průběhu varu přidat. Zvlášť si rozřízneme tobolky kardamomu (na toto množství asi 10 ks), vyjmeme z nich černá jadérka a ta pak v tříštivém mixeru/mlýnku rozemeleme na prášek.

Jakmile se mléko vyvaří a je vidět (obrázek nahoře), že „vlásky“ mrkve ztrácejí svou pevnost, necháme tekutinu co nejvíc vyvařit a pak přidáme podle chuti cukr. Necháme rozpustit a chvilku zkaramelizovat. Stranou si připravíme pekáček nebo nádobu (i skleněnou, ale varnou), do které hotovou halvu přemístíme, a jakmile je halva na ohni hotová a není v ní už žádná tekutina, přelijeme ji do připravené nádobky. Necháme vystydnout, „krájíme“ lžicí na jednotlivé porce a případně můžeme ještě poprášit namletým kardamomem.

Dobrou chuť! 🙂