Od konce června mám volno. Na regeneraci, na dodělání kurzů. Už mám ale vypsány akce od září, tak koukněte do kalendáře

Naložená poupata medvědího česneku prý chutí připomínají kaparové pickles ochucené česnekem. Poupata sbírejte v lokalitách s masivním výskytem medvědího česneku (např. Poolší, Poodří na Ostravsku). Dobrou pomůckou jsou nůžky na odstříhávání poupat, díky nimž nepoškodíte zbytek rostliny.

Postup:

  • nemytá suchá poupata nasolte (200 g poupat/1 lžička soli) a dejte marinovat do lednice
  • po 3–4 dnech odstraňte přebytečnou vlhkost způsobenou prosolením a opět prosolte, tentokrát 1/2 lžičky soli
  • nechejte další 3 dny odpočívat v chladu
  • ochutnejte
  • pokud jste to přehnali se solí, poupata opláchněte
  • naplňte jimi malé zavařovačky
  • zalijte oblíbenou octovou zálivkou:
    • pokud spotřebujete poupata během pár dní, použijte studenou zálivku, a než budete konzumovat, nechejte týden v lednici
    • klasický způsob horkého zavaření použijte, chcete-li poupata skladovat déle

Působení z pohledu dietetiky TCM:

  • zelená, ocet a období růstu (jaro) prospívají játrům
  • nasolení posílí ledviny (nepřežeňte, a hlavně použijte kvalitní sůl! Nejlépe mořskou nečištěnou bez jódu a fluoru, např. od Farmy domů)
  • ostrá chuť rozptýlí a posílí energii plic

Zdravou stravu podle

⛩ čínské tradiční medicíny
⛩ ájurvédy
⛩ stravovací historie naseho regionu
můžete studovat 10 měsíců od podzimu 2020 ve studijním oboru Dietetika – skutečně zdravá strava, a to na naší škole alternativních medicín v Ostravě.

Více o využití divoce rostoucích rostlin najdete na mém webu Jedlá divočina.