Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Naložená poupata medvědího česneku prý chutí připomínají kaparové pickles ochucené česnekem. Poupata sbírejte v lokalitách s masivním výskytem medvědího česneku (např. Poolší, Poodří na Ostravsku). Dobrou pomůckou jsou nůžky na odstříhávání poupat, díky nimž nepoškodíte zbytek rostliny.

Postup:

  • nemytá suchá poupata nasolte (200 g poupat/1 lžička soli) a dejte marinovat do lednice
  • po 3–4 dnech odstraňte přebytečnou vlhkost způsobenou prosolením a opět prosolte, tentokrát 1/2 lžičky soli
  • nechejte další 3 dny odpočívat v chladu
  • ochutnejte
  • pokud jste to přehnali se solí, poupata opláchněte
  • naplňte jimi malé zavařovačky
  • zalijte oblíbenou octovou zálivkou:
    • pokud spotřebujete poupata během pár dní, použijte studenou zálivku, a než budete konzumovat, nechejte týden v lednici
    • klasický způsob horkého zavaření použijte, chcete-li poupata skladovat déle

Působení z pohledu dietetiky TCM:

  • zelená, ocet a období růstu (jaro) prospívají játrům
  • nasolení posílí ledviny (nepřežeňte, a hlavně použijte kvalitní sůl! Nejlépe mořskou nečištěnou bez jódu a fluoru, např. od Farmy domů)
  • ostrá chuť rozptýlí a posílí energii plic

Zdravou stravu podle

⛩ čínské tradiční medicíny
⛩ ájurvédy
⛩ stravovací historie naseho regionu
můžete studovat 10 měsíců od podzimu 2020 ve studijním oboru Dietetika – skutečně zdravá strava, a to na naší škole alternativních medicín v Ostravě.

Více o využití divoce rostoucích rostlin najdete na mém webu Jedlá divočina.