Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Nakládané tvarůžky jsou báječné svojí jednoduchostí: obsahují malé množství surovin, které jsou ze své podstaty kvalitní (základní), a jeden z nejlepších sýrů, co český trh zná. Z pohledu čínské medicíny jsou tvarůžky lehce zahřívající, a to zejména na podzim při vládě elementu kov. V součinnosti s dalšími surovinami a procesem kvašení/fermentace však toto jídlo své zahřívající vlastnosti ještě posiluje. Báječný recept na tuto krmi jsem dostala od přítele Aladina – stejně jako první „baňok“ na ochutnání!

Suroviny:

  • olomoucké tvarůžky
  • cibule
  • 31% smetana ke šlehání (bio)

Postup:

Tvarůžky nakrájíme na kostky a na kostičky nakrájíme i cibuli. Do sklenice („baňoku“) postupně dáváme nakrájené tvarůžky, cibulku a zaléváme smetanou. Pokračujeme, dokud nedosáhneme k okraji sklenice přibližně 1,5 cm pod něj. Snažíme se směs stlačovat. Řádně uzavřeme a dáme na 2–3 dny do ledničky, aby proběhl krátký kvasný/fermentační proces.
Na objem cca 500ml sklenice je třeba:
  • 4 ks balených tvarůžků
  • 1 středně velká cibule
  • 100 g smetany (polovina kelímku)

Podávání:

  • s kvalitním chlebem (ošetří „střed“ – slezinu a žaludek)
  • s kvalitním máslem (dodá cenné živočišné tuky, vhodné zejména pro konstituci váta)