Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

image2571114xMáte rádi banány Chiquita? O nekalých praktikách této monopolistické firmy bylo napsáno a řečeno (ovšem bohužel hlavně v médiích mimo Česko a anglicky) mnoho. Přesto si pro ucelený obrázek dovoluji níže kopírovat úryvek z knihy Michaela Morrise Co nesmíme vědět 2, kterou redakčně připravuji pro nakladatelství Anch Books. Text celý je o tom, jak zřejmě funguje náš svět, kdo jej skutečně řídí a kam má vývoj směřovat. Je to velmi depresivní, ale velmi poučné čtení, proto knihu doporučuji, až vyjde, k zakoupení. Nyní už ale úryvek:

Opečovávané zájmy Chiquity v Quatemale

10114432-largeKdyž se stal lidem zvolený a oblíbený Jacobo Árbenz Guzmán v roce 1951 guatemalským prezidentem, nahradil dosavadní americkou loutku a zahájil v zemi rozsáhlé změny. V uvedené době patřil téměř každý pozemek v Guatemale, přesněji řečeno v celé Střední Americe, společnosti United Fruit Company. Árbenz Guzmán provedl pozemkovou reformu, vyvlastnil United Fruit a začal rozdělovat půdu chudým. V souladu s mezinárodním právem odškodnil United Fruit částkou 600 000 dolarů. Pozemky měly sice daleko vyšší hodnotu, avšak zaplacená částka zodpovídala přesně sumě, kterou United Fruit sdělila guatemalskému finančnímu úřadu, aby ušetřila na daních. Guzmán porazil americký koncern jeho vlastními zbraněmi. Poněvadž Guzmán povolil zakládání odborů a vytvořeni komunistické strany, označila ho United Fruit za komunistu a za podpory CIA požadovala jeho svržení. Americká vláda pod vedením prezidenta Harryho S. Trumana však neměla na vojenském zásahu v Guatemale zájem. Proto United Fruit Company (dnes Chiquita) najala Edwarda Bernayse, synovce Sigmunda Freuda, jenž byl považován za zakladatele moderní propagandy, kterou přejmenoval na PR (=Public relations = vztahy s veřejností). United Fruit zaplatila Bernaysovi za gigantickou „antiguzmánovskou“ kampaň v tisku, rozhlase, televizi i filmu. Šířila o guatemalském prezidentovi lži a snažila se proti němu poštvat americké občany. Kampaň přispěla k posílení antikomunistické nálady ve Spojených státech a podpořila inkvizitorské praktiky senátora McCarthyho.

Chiquita a její vztah k rodině Bushů

c1aebc72623426292cbd0bad5e3cca20Když se v roce 1953 stal americkým prezidentem Dwight D. Eisenhower, neměl jinou volbu. Nechtěl být považován za „přítele komunistů“, a proto nechal volné pole působnosti tajné službě. V roce 1954 s pomocí žoldnéřských oddílů CIA Árbenze Guzmána svrhlaa nazvala tuto operaci PB-SUCCESS. USA v zemi znovu nainstalovaly loutkovou vládu a United Fruit Company obdržela nazpět své pozemky. V roce 1969 zakoupila tuto firmu rodina Bushů, z níž později vzešli dva američtí prezidenti. Dlouhé čtyři desítky let po Guzmánově svržení zuřila v Guatemale krvavá občanská válka a Spojené státy přepsaly guatemalské učebnice dějepisu podle svých představ. Statisíce osob zmizely, několik set tisíc zemřelo v občanské válce. Někteří Američané však vydělali velké peníze.

Clipart převzat ze stránky https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/c1/ae/bc/c1aebc72623426292cbd0bad5e3cca20.jpg, „banánová tanečnice“ ze stránky https://diogenesii.files.wordpress.com/2013/06/10114432-large.jpg a fotomontáž ze stránky https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/c1/ae/bc/c1aebc72623426292cbd0bad5e3cca20.jpg.