21. května si budeme online povídat o léčivých houbách světa i našich lesů. Více info tady.

Mangové lassi je letní dobrota z Indie, kterou jsme v Indii vlastně nikdy nejedli čerstvou – naše pobyty tam jsou během české zimy, kdy mango v Indii není zralé (dozrává v létě). Proto se během českého léta dostane zralé mango občas i u nás v obchodech. Jedná se o překvapivě chutnou kombinaci jogurtu a čerstvého ovoce, které v létě ochladí, aniž byste se museli prolévat ledovými nápoji.

Suroviny

  • zralé mango (já dávám přednost bio variantě, která je k dostání ve Freshbedýnkách) – o pokojové teplotě, ne z lednice
  • kvalitní čerstvý jogurt (kupuji kozí u firmy Farma domů) – o pokojové teplotě, ne z lednice
  • kdo je závislý na sladkém, tak med (ale opravdu nemusí a neměl by být)

Příprava manga

O správné přípravě manga, které se lidé občas pokoušejí sloupnout ze slupky a jsou z toho celí potřísnění měkkou zralou dužinou, jsem se dozvěděla v dokumentu Being Poirot, kde se David Suchet pochlubil tím, že tuto dovednost mu svěřil jeden ze členů britské královské rodiny. Tento skvělý herec pak uvedenou dovednost dokonce použil v jednom z televizních dílů Hercule Poirota. Jako první rozřízneme mango po jeho délce ostrým nožem až k (velké) pecce. Potom do otvoru vložíme ostrou lžíci (viz fotka vpravo nahoře) a oddělíme ze všech stran horní část manga od pecky. Vznikne nám první „mistička“. Pak stejným způsobem oddělíme i od pecky i druhou půlku manga (obrázek vlevo). Napoprvé budete možná celí od šťávy, ale dá se to rychle naučit ;-). Nyní nožíkem uděláme do manga mřížku tak, abychom neprořízli slupku, a pak celou půlku plodu „obrátíme“, aby vznikl „mangový ježeček“ (obrázek vpravo dole). Zbývá už jen, abychom jednotlivé vzniklé dílky odřízli do vyšší mísy.

Pak přidáme jogurt a vše rozmixujeme. Můžeme přidat čerstvě namletý kardamom (je zelený, tudíž také chladí). Podáváme nevychlazené, o pokojové teplotě. Já přidala nahoru čerstvou snítku meduňky ze své bylinkové spirály.

Proč nevychlazené? A kdy si lassi vychutnat?

  • lassi podáváme zásadně v létě ve velkém horku pro ochlazení těla
  • v zimě se podobným potravinám s jogurtem či jiným kysaným mléčným výrobkům obloukem vyhneme; nechceme se přece zchlazovat, ale zahřívat
  • nevychlazené mango lassi tělo patřičně ochladí, protože obsahuje zchlazující tropické ovoce a ochlazující jogurt, ale není třeba tělu způsobit šok ve vedru tím, že bude nápoj studený. Proto necháme ovoce i jogurt pár hodin před zpracováváním v pokojové teplotě. Ostatně nikdy bychom neměli žádné nápoje pít úplně studené ;-).
Dobrou chuť! 🙂