Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Malinová zmrzlina je recept, který jsem převzala a lehce upravila podle věhlasné a výborné britské televizní kuchařky Nigelly Lawson. Je to pravá zmrzlina ze smetany a žloutků (tepelně upravených!), které se chutí žádná jiná nevyrovná ;-). Můžete ji udělat z jakéhokoli druhu vhodného ovoce. My použily maliny, ale můžete si ji připravit z jahod, hodně zralých meruněk, rybízu, broskví, borůvek nebo jakéhokoli oblíbeného ovoce. Směs docela dlouho tvrdne, tak s tím při přípravě počítejte.

Ingredience:

  • 250 g ovoce
  • 80 g třtinového cukru (je to krystal, takže si jej vždy namelu v kávovém mlýnku) + 2 lžíce cukru na ovoce
  • vanilkový cukr (dělám si doma: do namletého třtinového cukru přidám namletý lusk bio vanilky a nechám v něm, než cukr vypotřebuji) – nekupujte takzvaný vanilkový cukr, což je čistý etylvanilín! 🙁
  • 250 g smetany ke šlehání
  • 250 g mléka (my měly bio kozí z Farmy domů)
  • 5 čerstvých žloutků (my bereme od sousedů, každopádně by to měly být bio žloutky nebo žloutky od slepic, jejichž majitele znáte)
  • 2 lžíce citronové šťávy (nemusí být. Pokud použijete, doporučuji bio citron)

Postup:

Žloutky umícháme s cukrem do pěny a ovoce zasypeme dvěma lžícemi cukru a necháme odležet. Smícháme smetanu a mléko a skoro přivedeme k varu. Nesmí vřít! Odložíme a necháme půl hodiny zchladnout. Vmícháme do našlehané žloutkové pěny (pokud dlouho stála a klesla, opět pár minut prošleháme). Směs postavíme v hrnci s tlustým dnem na mírný oheň a bez pauzy prošleháváme, dokud směs nezačne houstnout a bublat. Odstavíme a necháme řádně vychladnout. Mezitím slijeme šťávu, kterou pustilo ovoce (smíchejte ji s vodou o pokojové teplotě a vypijte jako čerstvou šťávu se sirupem), a ovoce rozmixujeme. Podle toho, jestli ve zmrzlině chceme mít kousky, nebo ne, zvolíme míru rozmixování. Potom spojíme ovoce s vychladlou žloutkovou směsí, a kdo chce, zašlehá do zmrzliny ještě citronovou šťávu. Směsí naplníme buď elektrický stroj na zmrzlinu (který nepoužíváme, protože máme rádi své peníze a chceme je vydávat za nezbytné věci – v tomto případě elektřinu navíc), nebo do tvořítek (prodává například Ikea) a strčíme do mrazáku.

Douška na závěr: jak udělat z nezdravé sladkosti neškodnou?

Jak učí tradiční čínská medicína a naše výživová guru Romana, v opravdu horkém létě pomůže zmrzlina příjemně zchladit organismus (na druhé straně oslabí ledviny… s tím se holt nedá hnout). A aby neoslabila taky slezinu, stačí po zmrzlině zakousnout kousek chleba s máslem a solí, případně si do zmrzliny vmíchat pár obilných vloček a můžete hřešit! 🙂

Upozorňuji, že zmrzlina docela dlouho tvrdne, počítejte s několika hodinami. Je vynikající!