Luxusní špaldové bio rohlíky představují pečivo, které konzumují s chutí dokonce i moje dcery – a to už je co říct! Zatímco celozrnná („grahamová“) varianta stejného druhu pečiva taky není špatná (obzvlášť když si u toho opakujete, že je celozrnná mouka zdravá), tyto bílé rohlíky – s tím rozdílem, že namísto bílé pšeničné mouky jsou z bílé bio špaldové mouky – jsou opravdu fantastické. Pusťte se do nich! 🙂
Suroviny:
- špaldová bílá bio mouka, typ 630 (pozor, zkoušela jsem rohlíky ze stejného typu bílé bio mouky, jen varianta 1050, a opravdu to nebylo vůbec ono!) – kupuji zásadně v DM Drogerie Markt
- pro milovníky zdravější celozrnné mouky (sama si melu ze zrn špaldy): použijte klidně svou oblíbenou, ale namísto části vody dejte bílý jogurt (nejlépe ve skle 🙂 ). Zabrání rychlému tvrdnutí rohlíků!
- vlažná voda
- droždí
- sůl (použila jsem mletou himálajskou růžovou a na posypání nahrubo mletou stejnou)
- na potření mléko
Postup:
Napřed si necháme vzejít kvásek (vlažná voda + droždí + trocha cukru + trocha mouky). Pak jej rozmícháme se solí (na cca půl kg mouky asi tak jednu lžičku) a takovým množstvím mouky, aby vzniklo pevné a pružné těsto. Necháme vykynout.
Potom vykynuté těsto rozdělíme na několik stejně velkých dílků (chce to trochu praxe, metoda pokus-omyl, až zjistíte, jak vám to nakyne a jakou velikost rohlíků máte nejraději, takže klidně prostě začněte). Z jednotlivých dílků uděláme rukou kuličku a tu pak rozválíme na ovál (a tedy nikoli kruh, ale protáhlý ovál), který po širší straně zamotáme do tvaru rohlíku. Snažíme se, aby vzniklé „rourky“ byly stejně dlouhé, a hlavně široké – kvůli stejnoměrnému pečení. Takto nachystané rohlíčky (musejí mít kolem sebe prostor na kynutí) potřeme mlékem a posypeme hrubou solí. Necháme znovu aspoň hodinu vykynout (jak vidíte na fotce vpravo, kynou oproti fotce nahoře vlevo, kde byly teprve srolovány, docela hodně).
Dáme do trouby péct na 150 stupňů a hlídáme – já začínám (když peču v elektrické troubě, a ne v kamnech, tam se to hlídat nedá, jen otáčet) na pečení zespodu a v půlce pečení (tak po 10 minutách) dám pečení zprostřed.
Upečené rohlíky hned vyndám na utěrku a nechám na volném vzduchu vychladnout, aby se vytvořila kůrčička.
Jsou skvělé! 🙂