Lokálně a zdravě – Recepty od Romany III: tento díl receptáře od Romany Farne vám přináší recept na zapečeného lososa. Nezapomeňme při výběru masa, že nejlepší je bio losos (ano, i ryby lze certifikovat…). Ryby z umělých chovů jsou nevhodně krmeny a jejich maso je skrz krmivo barveno. Navíc žijí často ve špinavé stojaté vodě mimo své tradiční životní prostředí. Zatím jsem v Česku neobjevila zdroj bio lososa, respektive lososa chyceného ve volné přírodě, ale dobrá zpráva je, že v Globusu začali prodávat bio uzeného lososa!
Zapečený losos s bramborem a kroupami
Ingredience:
- střední kroupy (třeba ječmenné nebo špaldové)
- brambory
- syrový losos
- sůl
- zakysaná smetana
- vejce
- pepř
Postup:
Střední kroupy uvaříme ve slané vodě s kmínem, brambory uvaříme do poloměkka také ve slané vodě s kmínem, opatrně smícháme s kroupami, aby brambory zůstaly pokud možno jako kostky (čtvrtky), přimícháme libovolné koření na ryby (bez glutamátu) a vmícháme na kostky pokrájeného syrového lososa (nebo jinou rybu bez kostí), případně pokrájené filety z kvalitních ryb.
Zapékací nádobu vymažeme sádlem, směs dáme do nádoby, zaklopíme pokličkou a pečeme. Jakmile se začne směs péct, potřeme její vrchní část sádlem a znovu zaklopíme a pečeme. Až je vše upečeno, zalijeme vejci rozšlehanými se zakysanou smetanou, do tohoto přidáme pepř a sůl.
Dopeče se během 10-15 minut.