Lokálně a zdravě – recepty od Romany (I. díl) je krátký cyklus, ve kterém vám nabídneme prastaré lokální zdravé recepty od Romany Farne, která se věnuje masážím, ájurvédě, józe a tradiční čínské medicíně a vše pojímá nesmírně sympaticky – s hromadou zdravého selského rozumu a nohama na zemi. Podle Romany bychom v našich zeměpisných šířkách měli přijímat ve stravě cca 70 % obilovin a zbytek podělit mezi běžné další součásti stravy včetně masa. Pojďme se tedy podívat na první recept.
Kroupy s brambory
Suroviny:
- kroupy
- kmín
- brambory
- může být česnek, cibulka atd.
Postup:
Kroupy uvaříme ve slané vodě s kmínem, zvlášť uvaříme ve slané vodě s kmínem brambory, z nichž slijeme vodu, pomačkáme je a vmícháme kroupy. Jíme buď k masu nebo čemukoliv, k čemu jsme zvyklí konzumovat brambory. Nebo přidáme česnek a jíme samostatně či posypeme smaženou cibulkou a jíme opět samostatně.
Důležité:
Brambory by se měly jíst buď takto nastavené, nebo s chlebem – nikdy samostatně, neboť oslabují ledviny! Případně by měla předcházet jídlu s bramborem luštěninová nebo obilná polévka.