Lilkové kari je vegetariánské a bezlepkové jídlo, které díky použitému koření zahřeje i v zimě. Jako většina indických jídel je příprava rychlá a chuť báječná! Kari jsem podávala s opečenými plátky lotosového oddenku, rýží a ovocem kaki. V receptu najdete varianty na další druhy kari.
Suroviny:
- lilky (zde bio z Freshbedýnek)
- indická trojkombinace: cibule, česnek, zázvor
- koření: římský kmín, koriandr, kardamom, kurkuma, směs garam masala
- sůl
- podle chuti feferonku
- kokosové mléko (zde bio z DM Drogerie Markt)
- lžíce třtinového (bio) cukru
- trocha tamarindové pasty
Postup:
Na oleji postupně osmažíme měsíčky lilku i se slupkou. Odložíme. Zvlášť na těžké pánvi osmažíme rozmixovanou pastu z cibule, česneku a zázvoru. Jakmile zezlátne, přidáme koření a cukr. Chvíli mícháme, pak přidáme kokosové mléko a podle potřeby vodu. Dosolíme, podle chuti okyselíme tamarindovou pastou.
Tipy:
- stejný postup lze použít u dalších druhů zeleniny a jiných surovin:
- dýně
- mrkev
- vejce natvrdo
- hrášek
- maso (krůtí, kuřecí, hovězí)
Lilky z pohledu dietetiky čínské medicíny:
- chladná povaha
- sladká chuť
- tropismus k plicím a ledvinám: snižuje otoky, pročišťuje krev tím, že rozpouští blokády krve – hlavně v oblasti dělohy
- zdroj bioflavonoidů
- pozor u těhotných! Může přispívat k potratu!
Informace o vlastnostech lilku dle TCM převzaty z: Ludmila Bendová: Čínská dietetika v moderním světě (2015)