Lichořeřišnice je jedna z ozdobných léčivek, která právě začíná na zahradách vystrkovat listy.
Lichořeřišnici používám nejen čerstvou do kuchyně (má chuť jako ředkvičky), ale její plody se dají zavařovat jako falešné kapary a z listů dělám každoročně silnou tinkturu, již využívám při virózách a infekcích horních cest dýchacích v kombinaci s tinkturou z echinacey (třapatky).
Jedná se o kulturní rostlinu, kterou si můžete vypěstovat na zahrádce, ráda se množí a má velké “výnosy”. V přírodě ji nenajdete.
Způsoby zpracování:
Co nejvíce čerstvou
- jestliže vám roste na zahradě, co nejčastěji ji jezte čerstvou – dá se z ní udělat:
- bylinkové máslo
- použít ji čerstvou do salátů
- přidávat ji do polévek těsně před podáváním atd.
Udělejte si z ní tinkturu
- čerstvé listy naložte do alkoholu
- nechejte pár týdnů odležet (nejlépe na slunci; řádně zašroubované! Jinak se alkohol bude rychle odpařovat)
- slijte a uchovávejte na zimu
Naložte ji do soli jako zimní „vegetu“
- k tomuto způsobu zpracování používejte čerstvé, nezvadlé, ale oschlé listy, ať vám směs nezplesniví
- prosypávejte vrstvy oschlé lichořeřišnice solí, zavíčkujte, uchovávejte v lednici a používejte jako čerstvou (vizte tipy výše)
Lichořeřišnice z pohledu (nejen) čínské medicíny:
- povaha: teplá až horká
- chuť: ostrá
- tropismus:
- plíce, tlusté střevo
- ledviny, močový měchýř
- slezina, žaludek
- indikace:
- rozpouští hleny
- močopudná
- podporuje chuť k jídlu a zažívání
- v malém množství posiluje ledviny
- osvěžuje
- působí antisepticky
Obsah látek:
- mangan
- železo
- vitamin C
- flavonoidy
- beta karoten
Kontraindikace:
- velké množství může poškodit ledviny
- velké množství může podráždit zažívání
- neužívat v těhotenství: může způsobit předčasný porod nebo potrat (vztah ke krvi a krvácivosti)