Lasagne s kapustou a žampiony patří mezi výborná jídla, vhodná pro zimní stravování – jedná se o pokrm takzvaně z „jednoho hrnce“. Navíc obsahuje vhodné suroviny pro zimní (a podzimní) vaření, například kapustu a houby. Pokrm lze udělat bez bešamelu, jen s mlékem rozmíchaným s kudzu.
Suroviny:
- (bio) lasagne čerstvé nebo sušené
- (bio) kapustu nasekanou nahrubo
- (bio) česnek, oloupaný a nasekaný najemno
- žampiony nebo jiné houby
- nahrubo nasekanou cibuli
- nahrubo nasekaný řapíkatý celer nebo bulvu fenyklu
- mléko na bešamel
- mouku (nebo kuzu) na bešamel
- koření (sůl, tymián)
- parmazán
Postup:
Nasekanou kapustu dáme podusit v troše vody, cca 10 minut. Odložíme. Na oleji pomalu orestujeme žampiony a ke konci restování přisypeme česnek a tymián. Odložíme. V mléce svaříme cibuli a celer a odložíme. Do vymazaného pekáčku klademe vrstvy: nejníže půlku kapusty, pak lasagne, žampionovou směs a znovu lasagne. Končíme vrstvou kapusty. V mléce se zeleninou rozmícháme mouku, již jsme předem rozšlehali ve studeném mléku. Vrátíme na oheň a necháme bešamel zhoustnout. Směsí zalijeme lasagne. Vše hojně posypeme strouhaným parmazánem. Necháme zapéct, dokud není sýr opečený.