Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Kynutý špaldový věnec je vynikající volba pro ty, kdo taky zjišťují, že jim děti ve své teenagerovské a jiné žravosti načaly hromady sýrů, kvalitních drahých uzenin, různou zeleninu, olivy a tak dále. Vyzkoušejte, je to fantastické! Inspiraci jsem vzdáleně vzala od Jamieho Olivera, který recept na podobný věnec uveřejnil v jedné ze svých kuchařek. Můj je ale ve stylu „co dům dal a děti načaly a nespotřebovaly“ ;-).

Suroviny:

  • špaldová (bio) mouka (používám z DM Drogerie Markt bio špaldovou 630 (použila jsem ji i na rohlíky)
  • voda + droždí + sůl
  • parmskou šunku, prosciutto nebo jinou kvalitní zastudena uzenou slaninu (může být i bez)
  • sušená rajčata naložená v oleji a přepůlená
  • 4 natvrdo uvařená vejce od šťastných slepic, oloupaná a nasekaná
  • olivy (nemusí být)
  • dvě hrsti čerstvé bazalky
  • VŠECHNY ZBYTKY SÝRŮ, CO DOMA NAJDETE A NA KTERÝCH JEŠTĚ NENÍ PLÍSEŇ 😉 (já měla cheddar /oranžový na snímku/, bio tvaroh, nastrouhaný zbytek parmazánu, zbytek kozího sýra, zbytek gorgonzoly a pár dalších, nad kterými – když jsem je našla zastrčené a otevřené v lednici – se mi zatajil dech a vzteky vyšlehla játra 😉 )
  • sůl a pepř

Postup:

Vyválený pás těsta je i metr dlouhý a asi tak 10 cm široký

Těsto: Napřed si vždy udělám kvásek: rozdrobím kvasnice do mísy, přidám trochu teplé vody, trochu cukru a trochu mouky. Počkám, jestli kvasnice „žijí“ a vzejdou, a pak podle odhadu přiliju vodu (ne moc, celkem tak 3 dc) a přidám sůl a tolik mouky, abych mohla vypracovat těsto. To pak nechám vykynout na teplém místě (u nás nad kachlovými kamny).

Smíchané sýry s kořením a tvarohem

Náplň: Smíchám vejce, všechny druhy sýrů, omytou natrhanou bazalku, trochu soli (ne moc, sýry jsou většinou hodně slané), hodně mletého pepře.

Příprava věnce: Z vykynutého těsta vyválíme dlouhý a relativně úzký pás (viz foto nahoře vpravo). Poklademe kousky kvalitní šunky (nemusí být), která je ve věnci dobrá i proto, že dělá „dno“ náplni nad sebou. Proto vegetariánům doporučuji dát nějakou podobnou náhražku – ne sýr, ten se rozteče při pečení. Doprostřed na „dno“ dáme směs sýrů a já přidala půlky sušených rajčat. Možno dát cokoli dalšího – olivy atd. Pak věnec řádně podélně srolujeme (foto vlevo) a opatrně přeneseme na plech. Dotvarujeme. Necháme ještě kynout (foto vpravo) a upečeme. Zpočátku jsem pekla na 200 stupňů, aby byl věnec křupavý, a po 10 minutách jsem stáhla stupně na 150. Celkem se to peklo asi půl hodiny.