
Materiál z letní školy oboru
Dietetika při
TCM Academy, který má význam i pro všechny ostatní, kdo chtějí vyzkoušet něco nového a zdravého. Zpracováno podle informací od
Romany Farne. Podle této masérky a učitelky jógy a alternativní medicíny je dobré zkusit tyto byliny pěstovat.
Yeolmu
„Korejská ředkvička“ má podobné listy jako naše pampeliška. Konzumuje se především syrové, jiný název je
Letní kořen. Květy jsou bílomodré, malé, chuť je hořko-pálivá. Má
spousty vitamínů, recept na využití
najdete třeba tady.
Indická hořčice
Brassica yuncea, (brukev sítinová), „indická hořčice“, je rostlina s listy s chmýřím, má žluté květy
Konzumuje se syrová i tepelně upravená. Opět má spousty vitamínů a minerálů, bílkoviny.
Dříve se hojně pěstovala v Evropě, nyní již jen vzácně za účelem použití semen do zvláštních druhů hořčic. Chuť listů je převážně ostrá, trochu jako řeřicha.
Více podrobností zde.
Garland Chrysanthemum

Druh kopretiny, která
léčí sliznici střeva, obnovuje a udržuje střevní mikrofloru, působí preventivně proti některým
potravním alergiím a zánětům ve střevě. Další odkaz je
zde (z něj převzat obrázek), nebo
tady. Tato chrysantéma ale potřebuje opravdu hodně zalévat. Jakmile trochu proschne zemina, hned svěsí listy, a je proto vhodnější doma do truhlíku nebo do pařeniště či skleníku než ven na zahradu.
Perilla
Další velmi známá rostlina v Koreji je
Perilla, semena ale u nás špatně klíčí.
Obrázky převzaty z těchto zdrojů:
- https://en.wikipedia.org/wiki/Yeolmu
- https://www.frozenseeds.com/products/great-wave-miike-mustard-seeds-brassica-juncea