Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

IMG_7095[1]Kopřivový špenát (se špaldovými knedlíky či bramborem a volským okem) je jedna z nejchutnějších zdravých věcí, co se dá připravit z takzvané jedlé divočiny. Jídlo je to bezlepkové (když použijete špaldovou mouku jako já), velmi zdravé, chutné a – skoro zadarmo ;-). Tak se do toho pojďme pustit.

 

Suroviny:

IMG_7089[1]Na knedlíky:

  • uvařené brambory ve slupce, oloupané, nastrouhané (i nahrubo) a vychladlé
  • sůl
  • špaldová mouka (v mém případě bio celozrnná)

IMG_7088[1]Na špenát:

  • čerstvě natrhané mladé kopřivy (později čerstvé vršky i vzrostlejších kopřiv)
  • prolisovaný česnek dle chuti
  • (bio) mléko
  • špaldová mouka na zahuštění
  • sůl

Postup:

IMG_7090[1]Knedlíky:

Všechny suroviny uvedené výše spojíme rukama do těsta. Mouky přidáme tolik, aby vzniklo pružné a hladké těsto, ze kterého podle množství uděláme pár šištiček knedlíků. Vaříme v osolené vodě přibližně 20 minut.

IMG_7091[1]Špenát:

Kopřivy necháme změknout v páře (výrazně zmenší objem, jak vidíte na fotce vpravo). Zvlášť zahřejeme v pánvi k bodu varu mléko, z nějž odebereme cca 2-3 dc. Dáme do vyšší nádobky, přidáme uvařenou kopřivu a vše pečlivě rozmixujeme tyčovým mixerem. Mléko pak dolijeme podle toho, kolik chceme celkem špenátu, přidáme sůl a česnek. Jakmile začne mléko bublat, odebereme další cca 3 dc a přidáme pár lžic špaldové mouky. Opět pečlivě rozmixujeme a pomalu za neustálého míchání vlijeme do mléka, které už jemně vaří. Jakmile směs zhoustne, zkontrolujeme slanost, případně dochutíme mletým pepřem a špenát je hotový.

Podáváme nejen s volským okem, ale taky třeba se salátem z čerstvého medvědího česneku.

Obě hlavní suroviny – kopřivy a medvědí česnek – jsou skvělé pro jarní období pro regeneraci a posílení orgánové dvojice játra a žlučník! Přidávejte si po celé jaro do stravy jakoukoli jedlou divočinu, třeba dělejte čerstvé saláty s květy pampelišek a sedmikrásek, přidávejte listy pampelišky, mladý jitrocel, popenec (vynikající a roste všude) a další jedlé druhy.