Od konce června mám volno. Na regeneraci, na dodělání kurzů. Už mám ale vypsány akce od září, tak koukněte do kalendáře

Recepty na tři jarní bylinné sirupy (zde ze smrkových výhonků) jsem získala od Helenky Hrabcové, studentky „bylinologie“ a nově i tradiční čínské medicíny. U Helenky na zahradě je vždy plno věcí k obdivu od bylinných záhonů, z nichž zpracuje na zimu opravdu vše, přes nádherně osázený skleník, divokou přírodu na pozemcích kolem domu a za plotem až po dokonale „divoce“ upravenou zahradu a její ovocně-zeleninovou část.

Suroviny:

  • 125 mladých kopřiv
  • 4 citrony nakrájené na plátky i se slupkou (v tom případě bio)
  • 3,5 l horké vody (jakmile voda začne vřít, vypneme ji a asi 5 minut necháme odstát)
  • 3,5 kg cukru (i třtinového)
  • 6 lžiček kyseliny citronové

Postup:

Kopřivy opláchneme a dáme do větší mísy. Přidáme 4 citrony nakrájené na plátky i se slupkou (proto raději chemicky neošetřené), zalijeme horkou vodou a louhujeme 24 až 48 hodin. Přes plátno vymačkáme a společně s 3,5 kg cukru a 6 lžičkami kyseliny citronové svaříme. Vařící nalijeme do sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.

Léčebné účinky:

Vhodné na jaře pro očistu organismu do vody, čaje. 

Fotku jsem převzala z bylinářské stránky věnované mimo jiné stravě z volné přírody Gather Victoria.