Recepty na tři jarní bylinné sirupy (zde ze smrkových výhonků) jsem získala od Helenky Hrabcové, studentky „bylinologie“ a nově i tradiční čínské medicíny. U Helenky na zahradě je vždy plno věcí k obdivu od bylinných záhonů, z nichž zpracuje na zimu opravdu vše, přes nádherně osázený skleník, divokou přírodu na pozemcích kolem domu a za plotem až po dokonale „divoce“ upravenou zahradu a její ovocně-zeleninovou část.
Suroviny:
- 125 mladých kopřiv
- 4 citrony nakrájené na plátky i se slupkou (v tom případě bio)
- 3,5 l horké vody (jakmile voda začne vřít, vypneme ji a asi 5 minut necháme odstát)
- 3,5 kg cukru (i třtinového)
- 6 lžiček kyseliny citronové
Postup:
Kopřivy opláchneme a dáme do větší mísy. Přidáme 4 citrony nakrájené na plátky i se slupkou (proto raději chemicky neošetřené), zalijeme horkou vodou a louhujeme 24 až 48 hodin. Přes plátno vymačkáme a společně s 3,5 kg cukru a 6 lžičkami kyseliny citronové svaříme. Vařící nalijeme do sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.
Léčebné účinky:
Vhodné na jaře pro očistu organismu do vody, čaje.
Fotku jsem převzala z bylinářské stránky věnované mimo jiné stravě z volné přírody Gather Victoria.