6. května vám nabízím přednášku o jedovatých rostlinách.

Václavky jsou léčivé houby našich lesů, které ovšem mohou bez dostatečného uvaření připravit konzumentovi velmi nepříjemné zažívací potíže. Jejich léčivé vlastnosti spadají skoro výhradně do oblasti gastrointestinálního traktu, a sice umějí potlačovat nadměrnou produkci žaludečních kyselin, harmonizovat zažívání, ale taky odstraňovat bolesti hlavy.

Suroviny na klasický václavkový guláš:

  • václavky (hlavičky; nožičky nasušte a pomelte na houbový prášek – koření)
  • jednu cibuli (já měla bílou, je jemnější)
  • lžičku sádla a olivový olej (vegetariáni vynechají sádlo)
  • kmín, pepř, feferonku, sůl, majoránku, sladkou papriku (koření)
  • kuzu (kudzu)

Postup:

Na tuku zpěníme cibulku s feferonkami a přidáme houby. Zlehka osmažíme, na chvíli přidáme papriku, přilijeme vodu a necháme aspoň půl hodiny vařit. Na závěr vmícháme kuzu rozpuštěné ve studené vodě. Necháme provařit (pár minut) a podáváme nejlépe s kvalitním chlebem.