Nezapomeňte, že na blogu máte pravidelně aktuální články o všem, co by vás mohlo zajímat!

Václavky jsou léčivé houby našich lesů, které ovšem mohou bez dostatečného uvaření připravit konzumentovi velmi nepříjemné zažívací potíže. Jejich léčivé vlastnosti spadají skoro výhradně do oblasti gastrointestinálního traktu, a sice umějí potlačovat nadměrnou produkci žaludečních kyselin, harmonizovat zažívání, ale taky odstraňovat bolesti hlavy.

Suroviny na klasický václavkový guláš:

  • václavky (hlavičky; nožičky nasušte a pomelte na houbový prášek – koření)
  • jednu cibuli (já měla bílou, je jemnější)
  • lžičku sádla a olivový olej (vegetariáni vynechají sádlo)
  • kmín, pepř, feferonku, sůl, majoránku, sladkou papriku (koření)
  • kuzu (kudzu)

Postup:

Na tuku zpěníme cibulku s feferonkami a přidáme houby. Zlehka osmažíme, na chvíli přidáme papriku, přilijeme vodu a necháme aspoň půl hodiny vařit. Na závěr vmícháme kuzu rozpuštěné ve studené vodě. Necháme provařit (pár minut) a podáváme nejlépe s kvalitním chlebem.