21. května si budeme online povídat o léčivých houbách světa i našich lesů. Více info tady.

img_00391Kedlubnové zelí je pradávný způsob, jakým se v našich končinách zpracovával kedluben gigant. Nelze použít kedlubny dřevnaté, zato malé ano. Ve spojení s tradičními brambory, místními jáhlami a sezonním pórkem jde o pokrm, který splňuje i z pohledu dietetiky tradiční čínské medicíny všechny nároky na zimní (bezmasou, bezlepkovou) stravu. Navíc je velmi chutný a mohou se po něm „utlouct“ i děti.

Suroviny:

  • 1001662kedluben gigant (obvykle stačí jeden pro 4 lidi)
  • (bio) brambory
  • (bio) pórek
  • (bio) jáhly
  • sůl
  • pepř
  • česnek
  • kousek másla

img_00261Postup:

Kedluben oloupáme a nastrouháme na hrubém struhadle. Dáme do pánve, přidáme trochu vody, sůl, lžíci másla, 2 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky a jeden brambor nastrouhaný na struhadle na muškátový ořech tak, aby z něho byla „pasta“. Dáme na sporák, zakryjeme pokličkou a necháme vařit doměkka. Můžeme zlehka osolit (ale není to nutné). img_00361Brambory uvaříme na páře a jáhly ve vodě. Na druhé pánvi necháme zesklovatět tence nakrájené kroužky pórku a přidáme brambory a jáhly. Necháme mírně osmahnout – vždy podebereme, otočíme a necháme osmahnout další část jídla – osolíme a lehce opepříme (černý pepř, jemně a čerstvě namletý, je v zimě výborné zahřívací koření). Podáváme s kedlubnovým zelím.

Fotka kedlubnu gigantu jsem převzala ze serveru Fajnesemena.cz.