Nezapomeňte, že na blogu máte pravidelně aktuální články o všem, co by vás mohlo zajímat!

Vada pav je fastfood, který má kořeny v Mumbai. Odtud se rozšířil po celém indickém kontinentu. Samozřejmě to, co jsem upekla a připravila já, není a nemůže být klasický vada pav – houstičky jsou domácí, celozrnné (s tím se v Indii páře jen málokdo), nepoužila jsem indické dipy, ale dipy z toho, co dům a spižní skříň daly.

Recept na bulky najdete zde. Namísto špaldové použijte celozrnnou bio pšeničnou mouku a namísto rohlíkovitého tvaru uhněťte houstičky. Jinak je to stejné.

Vada

Suroviny:

  • 2 velké brambory, uvařené (bez slupky)
  • kari lístky (pokud máte sušené, na noc předem namočit)
  • lžíci kurkumy
  • sůl
  • podle chuti feferonku
  • hořčičné semínko
  • čtvrt moka lžičky asafoetidy
  • besanovou (cizrnovou) mouku
  • vodu
  • 6 stroužků česneku nakrájených nadrobno
  • 1 cm zázvorového oddenku nakrájený nadrobno

Postup:

Na pánvi zpěníme česnek, odstavíme a do ještě se smažícího česneku přidáme zázvor a veškeré koření. Přidáme scezené (nebo čerstvé) kari lístky. Směs i s olejem nalijeme na brambory a vše vidličkou rozšťoucháme na jednolitou hmotu. Zvlášť smícháme trochu kurkumy, sůl a pepř s besanovou moukou (cca 1–1,5 hrnku) a přilijeme tolik vody, aby vzniklo těsto. Těsto nesmí být řídké ani husté, trochu řidší než na lívance. Mokrýma rukama tvarujeme z bramborové hmoty placičky a ty obalujeme v besanovém těstě. Besanové těsto vytvoří vysokou „krustu“, což je dobře. V podstatě to těsto na bramborovou hmotu „naplácáme“. Smažíme ve vysoké vrstvě oleje, já použila bio slunečnicový, který je vhodnější (na smažení) než třeba olivový. Vkládáme mezi dvě housky a jako přílohu dáváme dip – my servírovali dva: domácí kečup a dip z brusinek.

Brusinkový dip

Ingredience:

  • (bio) brusinky ve vlastní šťávě
  • tmavý (bio) džus (z modrých hroznů, z brusinek apod.)
  • červená cibule nasekaná najemno
  • podle chuti nasekané feferonky
  • trocha soli
  • pár lžic (bio) želírovacího cukru
  • mletý pepř

Postup:

Na pánvi a tuku zpěníme nasekanou červenou cibuli, počkáme, až zesklovatí, přidáme brusinky, džus a veškeré koření. Necháme zčásti odpařit. Přidáme želírovací cukr, necháme rozpustit a podáváme teplé nebo studené.