Od konce června mám volno. Na regeneraci, na dodělání kurzů. Už mám ale vypsány akce od září, tak koukněte do kalendáře

Karbanátky ze zimních dřevních hub jsou výborné jídlo, které navíc obsahuje silný zimní adaptogen – sardelovou pastu. Navíc kromě jemné houbové chuti přináší i smetanovou vůni, takže tyhle placičky s chutí pojídají i děti! Pusťte se do nich, jakmile nasbíráte hlívu ústřičnou a penízovku sametonohou!

Suroviny:

  • kloboučky penízovky sametonohé
  • měkčí části hlívy ústřičné (nožky penízovky i hlívy nasušte na houbový prášek)
  • podle chuti sardelovou pastu (pozor při následném solení, ať nepřesolíte)
  • kelímek zakysané smetany/jogurtu/kefíru
  • opraženou nasekanou cibulku
  • 2 vejce
  • na zahuštění strouhanka
  • podle potřeby sůl, podle chuti pepř

Postup:

Houby podusíme 15 minut v trošce vody. Slijeme (šťávu z dušení přidejte do jakékoli polévky – ochutí ji a zahustí). Přidáme houby ke směsi z vajec, cibulky, koření, sardelové pasty a zahustíme strouhankou. Mokrýma rukama tvoříme placičky, které ještě obalujeme ve strouhance a smažíme z obou stran na směsi (bio) sádla a olivového oleje (nebo na ghí).

Tip:

Kdo se chce vyhnout smaženému (což je chvályhodné), nalijte směs na placičky do vymaštěného pekáčku a nechejte upéct v troubě. Směs pak bude připomínat vegetariánskou sekanou (samozřejmě když vynecháte na smažení sádlo a použijete jen rostlinné tuky).

Přílohy:

Jako příloha jsou vhodné šťouchané brambory s máslem a uvařenými jáhlami.