Karbanátky ze zimních dřevních hub jsou výborné jídlo, které navíc obsahuje silný zimní adaptogen – sardelovou pastu. Navíc kromě jemné houbové chuti přináší i smetanovou vůni, takže tyhle placičky s chutí pojídají i děti! Pusťte se do nich, jakmile nasbíráte hlívu ústřičnou a penízovku sametonohou!
Suroviny:
- kloboučky penízovky sametonohé
- měkčí části hlívy ústřičné (nožky penízovky i hlívy nasušte na houbový prášek)
- podle chuti sardelovou pastu (pozor při následném solení, ať nepřesolíte)
- kelímek zakysané smetany/jogurtu/kefíru
- opraženou nasekanou cibulku
- 2 vejce
- na zahuštění strouhanka
- podle potřeby sůl, podle chuti pepř
Postup:
Houby podusíme 15 minut v trošce vody. Slijeme (šťávu z dušení přidejte do jakékoli polévky – ochutí ji a zahustí). Přidáme houby ke směsi z vajec, cibulky, koření, sardelové pasty a zahustíme strouhankou. Mokrýma rukama tvoříme placičky, které ještě obalujeme ve strouhance a smažíme z obou stran na směsi (bio) sádla a olivového oleje (nebo na ghí).
Tip:
Kdo se chce vyhnout smaženému (což je chvályhodné), nalijte směs na placičky do vymaštěného pekáčku a nechejte upéct v troubě. Směs pak bude připomínat vegetariánskou sekanou (samozřejmě když vynecháte na smažení sádlo a použijete jen rostlinné tuky).
Přílohy:
Jako příloha jsou vhodné šťouchané brambory s máslem a uvařenými jáhlami.