Od ledna třídílný cyklus Zdravá strava podle čínské medicíny (online)!

Jelena Svitko je ukrajinská lékařka a léčitelka tradičními terapiemi, jejíž babička byla Češka a která se do České republiky pravidelně vrací s přednáškami i soukromými návštěvami. Při terapii svých klientů pracuje nejen s moderní medicínou, ale především s tradiční čínskou medicínou, tradiční ruskou a tibetskou medicínou a tradičními ruskými bylinami. Nyní Eugenika vydala její vysoce aktuální publikaci zaměřenou na „letní“ nemoci, na vhodný životní styl pro léto, a to na období od 1. 6. do 31. 8.

Z jejího textu publikuji citaci o lichořeřišnici, která právě začala kvést a může se stát cenným příspěvkem k letní kuchyni – a rovněž ji můžeme naložit do alkoholu a udělat si z ní na zimu dobrý prostředek na respirační onemocnění včetně viróz:

Lichořeřišnice je skutečná kráska

V určité době zdobil tento zázračný oranžový kvítek téměř všechny kyjevské ploty a políčka u chat a chalup. Nyní jsou v módě jiné květiny. Já tuto rostlinu velice miluji, její ohnivé kvítky polaskají oči a zvedají mi náladu. Na chatě jsem nasázela lichořeřišnici podél cestiček a moje krasavice mne těší svým optimistickým vzhledem po celou dobu. Věřím, že se znovu vrátí veliká popularita lichořeřišnice, vždyť to není jen dekorativní rostlina. Znalci ji pokládají za klenotnici plnou užitečných pokladů.

***

Lichořeřišnice se odedávna používá k jídlu. Dělají se z ní saláty, pyré, nádivky, marinády, koření k masu, polévky a soljanky. Je pravda, že v našem regionu nejsou zatím příliš rozšířené. Je to škoda, neboť listy lichořeřišnice jsou bohaté na vitamin C, je ho v nich více než v salátu či jiných zelených kulturách. Z čerstvých listů lichořeřišnice se dělá šťáva, jež je přírodním antibiotikem, a v lékárnách, jak si vzpomínám, prodávali extrakt z lichořeřišnice, který lékaři předepisovali při silném nachlazení a chřipce. Čerstvou šťávu z celé rostliny můžete vtírat do pokožky hlavy pro zpevnění vlasů a také pít při onemocnění ledvin. Květy lichořeřišnice obsahují síru, která je pro organismus nezbytná. Čerstvé mladé listy a květy můžete přidávat do kteréhokoli salátu, který máte rádi. Je jedno, je-li to samotný hlávkový salát nebo s dalšími druhy zeleniny.

V dávných časech držely kláštery své kuchařské recepty v tajnosti. Ale dozvěděli jsme se, že mniši přidávali listy a květy lichořeřišnice do salátů. Říkali tomu kardinálský salát. Velmi ho oceňovali pro jeho léčivé vlastnost. Pokládali jej za pramen mladosti a zdraví.

Poupata a nezralé plody lichořeřišnice lze marinovat, pak připomínají kapary. Někteří znalci zalévají nerozpuknutá poupata octem a používají jako koření. Nejprospěšnější je však list této rostliny. Dá se spařovat a pít jako čaj – 10 g listů lichořeřišnice zalijte litrem vřelé vody. Nechte 10 minut vylouhovat a přeceďte. Pijte po polovině sklenice 2–3krát během dne.

Shrnutí

Sázejte lichořeřišnici (v ukrajinštině má krásný název krasolja) co nejvíce, abyste jí měli dost na jídlo i na krásnou podívanou.