Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Jablečno-makový závin bez cukru ze špaldové mouky (varianta vegetarian) je připraven z dobře uvařené cukrové řepy, která naprosto nahradí cukr. Její výhodou je, že je to výchozí surovina pro výrobu cukru, ale není to přímo bílý, čištěný a nezdravý cukr. Samozřejmě má cukrová řepa vysoký hypoglykemický index, ale rozhodně se jedná o zeleninu, kterou je dobré vyzkoušet a z níž se dají vymyslet fantastické, přírodně (velmi) sladké pokrmy. Recept jsem upravila podle receptu na cukrovou řepu s mákem, jak mi jej poskytla Romana Farna, hlavní lektorka oboru Terapeut TCM: Dietetika u nás při TCM Academy.

Suroviny (na 4 poloviční „nohavice“ na velký plech /foto vlevo nahoře/):

  • jedna větší cukrová řepa
  • dvě větší jablka*
  • mletý mák*
  • rozinky*
  • mírně roztlučené lískové ořechy*
  • jedno celé máslo
  • 2,5 hrnku špaldové mouky (dala jsem 2 hrnky bio hladké necelozrnné a 0,5 hrnku celozrnné špaldové mouky)
  • 6 lžic kvalitní strouhanky (nejlépe doma vyrobené z domácího pečiva)
  • na posypání cukr (hlavně pro děti, pro které to může být málo sladké. Dala jsem třtinový, který jsem rozemlela v kávomlýnku)
  • 1/2 lžičky soli
  • 170 g kvalitního jogurtu

Postup:

Těsto:

Moukru nasypeme do mísy a přidáme máslo nasekané na větší kousky. Přidáme sůl a jogurt a vše rychle zpracujeme do kompaktního těsta. Zabalíme do potravinové folie a necháme 24 hodin uležet.

Náplň do těsta a zbytek postupu:

Uvařená a částečně oloupaná cukrová řepa

Na páře nebo v hrnci s vodou uvaříme ve slupce cukrovou řepu doměkka. Jakmile vychladne, oloupeme ji a nahrubo nebo najemno nastrouháme. Přidáme mletý mák (podle chuti) a podle chuti jablíčka, zbavená slupky a taktéž nastrouhaná (stačí nahrubo, foto níže). Odložíme. Na suché pánvi opražíme opatrně strouhanku, aby mírně zhnědla, a přidáme do ní ořechy a rozinky. Promícháme. Mezitím si vyndáme z lednice těsto a vyválíme z něj (hojně podsypáváme a posypáváme moukou, jinak se bude lepit) dvě dlouhé „nohavice“. Do jejich střední části nasypeme ochucenou strouhanku a na ni navrstvíme jablkovou-řepovo-makovou směs. Těsto po stranách v pravidelných vzdálenostech nařízneme a na střídačku shora uzavřeme. Přemístíme na pečicí papír na plech a na závěr potřeme mlékem (pokud chceme mít závin do žluta, potřeme mlékem rozšlehaným se žloutkem). Dáme upéct (pekla jsem 45 minut na 150 stupňů, spodní plamen, druhý rošt odspodu). Část závinu jsem po upečení posypala třtinovým cukrem (varianta pro děti, které neposlouchají rodiče a odmítají zdravou stravu 🙂 ).