Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Indické kari ze sírovce žlutooranžového je veganské, bezlepkové jídlo. Sírovec je výjimečná (hlavně jarní – později už je dřevnatý) houba s mnoha prvky a vitaminy a léčivými účinky. Více o něm si můžete přečíst tady. Kromě sírovce jsou všechny suroviny zde použité v bio kvalitě.

Suroviny:

  • sírovec podle možností (cca 10 dkg na osobu)
  • „indická trojice“ česnek + cibule + zázvor
  • podle množství sírovce příslušné množství kokosového mléka
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • olivový olej
  • kari koření
  • jako přílohu vařenou rýži

Postup:

Indickou trojici rozmixujeme dohladka s olejem a dáme jemně opéct na pánev. Přisypeme na kostičky nakrájený sírovec a koření. Jemně promícháme a zalijeme kokosovým mlékem a podle potřeby i zeleninovým vývarem/vodou. Necháme aspoň půl hodiny probublávat, než se tekutina zredukuje a sírovec bude dostatečně provařený. Dochutíme solí a pepřem a podáváme s vařenou bio rýží.

Poznámka:

Je zajímavé, že někteří lidé po něm mají průjem; zjistila jsem ale, že jsou to jedinci s výraznou nedostatečností sleziny (Pi Qi Xu). Právě sírovec však „vytáhne“ z těla přebytečný Tan (hlen) a vyloučí jej skrze zažívání (a ledviny). Tudíž tato reakce je SPRÁVNÁ a pomáhá k takzvanému „oddrenážování“ sleziny v nedostatku. Člověku se zdravou slezinou takováto reakce nehrozí. Při déledobější konzumaci sírovce (nebo pití jeho odvaru) a dodržování správného jídelníčku se stav sleziny postupně upraví a k takovýmto reakcím už docházet nebude.