Od konce června mám volno. Na regeneraci, na dodělání kurzů. Už mám ale vypsány akce od září, tak koukněte do kalendáře

Indické kari ze sírovce žlutooranžového je veganské, bezlepkové jídlo. Sírovec je výjimečná (hlavně jarní – později už je dřevnatý) houba s mnoha prvky a vitaminy a léčivými účinky. Více o něm si můžete přečíst tady. Kromě sírovce jsou všechny suroviny zde použité v bio kvalitě.

Suroviny:

  • sírovec podle možností (cca 10 dkg na osobu)
  • „indická trojice“ česnek + cibule + zázvor
  • podle množství sírovce příslušné množství kokosového mléka
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • olivový olej
  • kari koření
  • jako přílohu vařenou rýži

Postup:

Indickou trojici rozmixujeme dohladka s olejem a dáme jemně opéct na pánev. Přisypeme na kostičky nakrájený sírovec a koření. Jemně promícháme a zalijeme kokosovým mlékem a podle potřeby i zeleninovým vývarem/vodou. Necháme aspoň půl hodiny probublávat, než se tekutina zredukuje a sírovec bude dostatečně provařený. Dochutíme solí a pepřem a podáváme s vařenou bio rýží.

Poznámka:

Je zajímavé, že někteří lidé po něm mají průjem; zjistila jsem ale, že jsou to jedinci s výraznou nedostatečností sleziny (Pi Qi Xu). Právě sírovec však „vytáhne“ z těla přebytečný Tan (hlen) a vyloučí jej skrze zažívání (a ledviny). Tudíž tato reakce je SPRÁVNÁ a pomáhá k takzvanému „oddrenážování“ sleziny v nedostatku. Člověku se zdravou slezinou takováto reakce nehrozí. Při déledobější konzumaci sírovce (nebo pití jeho odvaru) a dodržování správného jídelníčku se stav sleziny postupně upraví a k takovýmto reakcím už docházet nebude.