Od konce června mám volno. Na regeneraci, na dodělání kurzů. Už mám ale vypsány akce od září, tak koukněte do kalendáře

(Vánoční) houbový kuba (někdy taky označovaný jako černý kuba) je tradiční české sváteční jídlo, které patřilo k období půstu. Má málo ingrediencí, připravuje se „v jednom hrnci“, je tepelně zpracované a pro tyto všechny vlastnosti se jedná o jedno z nejlepších jídel pro zimní období.

Suroviny:

  • Stroček trubkovitý

    kroupy

  • houby (nejlépe stroček trubkovitý, ale zde jsou žampiony a lesní směs nasušená na podzim)
  • cibule
  • česnek
  • kmín, sůl, majoránka
  • máslo
  • sádlo

Postup:

Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme houby, orestujeme a necháme 15 min. podusit. Zvlášť uvaříme kroupy. Scezené kroupy smícháme s houbovou směsí, přidáme pár lžic másla, drcený česnek, sůl, majoránku a případně pepř. Dáme zapéct na 220 stupňů a nakonec ještě necháme chvíli pod grilem.

Pohledem dietetiky tradiční čínské medicíny:

  • Kroupy: povaha svěží, chuť sladká, účinky:
    • doplňuje a posiluje slezinu
    • harmonizuje žaludek
    • odstraňuje nežádoucí vlhkost z organismu
    • doplňuje tekutiny
  • Česnek: povaha teplá, chuť sladká a ostrá, účinky
    • zahřívá střed
    • doplňuje žaludek
    • pomáhá trávit potravu
    • hubí parazity
  • Celkové působení pokrmu:
    • doplňuje a vyživuje slezinu
    • harmonizuje střední zářič
    • lehce zahřívá
    • doplňuje energii a yin

Účinky potravin a pokrmu dle TCM převzaty od Martina Řezníčka.