Houby všude… roste jich tolik, že už mi došly nápady, co s nimi v kuchyni provést, pokud nechci mít sušičku s osmi regály sušících se darů lesa v provozu celý podzim. A tak jsem popustila uzdu fantazii, vymyslela karbanátky (nic složitého), otestovala je na sobě a na kurzu jógy a předkládám recept! Jsou výborné! 🙂
Suroviny:
- různé druhy podušených hub (já měla praváky, babky, žampiony, bedly, růžovky)
- bio cizrna nebo jiné luštěniny
- česnek, cibule dle chuti
- sojová omáčka
- trochu chilli papriček
- bio vejce
- domácí strouhanka
- trochu soli
- majoránka
- mořské řasy (měla jsem instantní wakame od Farmy domů)
Postup:
Podušené houby slijeme a dáme do mísy. Přidáme luštěniny, vejce, mořské řasy a veškeré koření. Zalijeme sojovkou (pozor na slanost!). Rozmixujeme tyčovým mixerem. Potom zahustíme domácí strouhankou – dělám si ji ze ztvrdlých zbytků kvalitního chleba: nopálu, bio žitného a dalších. Strouhanka je sice tužší než z bílého pečiva, ale mnohem kvalitnější. Na ghí nebo olivovém oleji (nejlepší je ale kombinací obojího) smažíme karbanátky. Ty jsem podávala s hřiby po čertovsku. Jako příloha je ale možný kvalitní chléb a třeba teplý salát. Já jako druhou přílohu podávala ovocný rozvar z bio blum.