Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

IMG_5432[1]Houbová smaženice je jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Problém s ním je, že moc dobře nechutná ze zakoupených hub – bůhvíproč! 🙂 Nicméně z divoce rostoucích, to je, pane, lahoda! Několik dní jsem chodila jako kolem horké kaše kolem pečárky polní (žampionu), který roste na poli za naším domem. Nechala jsem se zviklat pochybnostmi kamarádů, zda to není houba jedlá jen jednou… Až si bříška nacpávali bez tragických následků i sousedi, rozhodla jsem se k nim přidat – a nelitovala jsem!

IMG_5439[1]Zde najdete recept na klasickou smaženici, jak ji dělávala moje rodina odpradávna.Vlevo vidíte krásný exemplář pečárky polní, jak má vypadat – pokud se na řezu nezbarvuje dožluta, nemůžete se otrávit :-).

A ještě malá nalejvárna z oboru tradiční čínské medicíny: houby jsou podle této východní medicíny velmi zdravé! Podle principu podobnosti se jedná o parazitické, rychle rostoucí organismy s vysokým obsahem vody a stopových prvků a minerálů. Proto jsou mimo jiné vhodné při nádorových onemocněních (!) – v tomto ohledu vedou druhy jako lesklokorka leská nebo houževnatec jedlý či hlíva ústřičná (nejvíce ovšem parazitická houba žijící v housenkách zvaná cordyceps) atd.. Navíc na sebe umějí vázat toxické látky z těla (pokud samy neobsahují jed 😉 – proto sbírejte jen ty houby, které znáte.

Suroviny:

  • žampiony nebo houby z lesa (ty jedlé, pokud možno 😉
  • cibuli
  • feferonku (dle chuti)
  • vejce od šťastných slepic
  • sůl
  • bylinky (já dala pažitku)

IMG_5427[1]Postup:

Na oleji zpěníme cibulku, nakrájenou fefronku a přidáme houby. Počkáme, až pustí šťávu, a necháme restovat, dokud se nezačnou opékat. Pak mírně podlijeme (na množství na obrázku jsem dala max. 2 dc vody), zakryjeme pokličkou a počkáme, až se voda vyvaří.

 

IMG_5429[1]Přidáme směs vajíčka, soli, mícháme odspodu, aby se směs nepřipalovala, a počkáme, až vajíčko ztuhne – podle chuti může být smaženice buď řidší, nebo hustší.

Podávala jsem s domácím žitným chlebem, ale klidně lze přidat i salát, nepečené indické placky, pitu atd.