Od konce června mám volno. Na regeneraci, na dodělání kurzů. Už mám ale vypsány akce od září, tak koukněte do kalendáře

Hotpot je holandské národní jídlo, při jehož přípravě se dlouho pomalu vaří (dusí) kvalitní hovězí (zde bio) s velkou cibulí a kořením. Je to varianta zimních pokrmů z jednoho hrnce, které zahřívají vnitřek organismu, posilují ledviny a dodávají sílu. Brambory a mrkev posílí „kořeny“, a když se směsí rozmixujete ještě třeba slzovku nebo kroupy, „ošetříte“ tím i střed těla – žaludek a slezinu.

Suroviny:

  • kvalitní hovězí na dušení (polévku), zde přední bio
  • velká cibule*
  • bobkový list, sůl, pepř, nové koření
  • (bio) mrkev*
  • (bio) brambory*
  • (bio) máslo*
  • (bio) petrželkovou nať* (hodně)
  • (slzovka, kroupy, jáhly apod.)

Postup:

Ve vodě s oloupanou cibulí a solí uvaříme (udusíme) pomalu maso, aby se rozpadalo. Na poslední půlhodinu přidáme brambory a mrkev – vše stačí pouze oloupané a umyté, protože pokrm se na závěr rozmixuje. Upozorňuji, že brambor i mrkve je třeba dát víc, než „od oka“ člověk předpokládá, že bude potřebovat. Nikdy nám totiž žádná příloha z těchto surovin nezbyla :-)… Po uvaření vyndáme hovězí a natrháme (nakrájíme) na kousky. Zvlášť do hrnce dáme uvařenou zeleninu, hrudku másla, sůl, petržel a tolik vývaru, abychom mohli směs rozmixovat na hladkou kaši. Kdo chce v tomto jídle dodržet principy dietetiky čínské medicíny, doporučuji rozmixovat se směsí předem uvařené obiloviny (jáhly, amarant, quinou, kroupy, slzovku apod.).

Podáváme zeleninovou přílohu a k ní vařené/dušené maso.

* V zimě tyto suroviny pořizuji ve Freshbedýnkách.