Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Honí vás mlsná na sladké? Podle tradiční čínské medicíny máte zřejmě oslabený okruh Slezina-Žaludek. Slezina, která nedostává vhodnou stravu (teplou, polotekutou), pak „křičí“ po sladkostech. V Česku se už dostane výborný sudžuch z Arménie a Gruzie, který zažene chutě.

Co je sudžuch?

Sudžuch je tradiční arménská a gruzínská pochutina, která využívá lokální suroviny – Arménie je známá svým vysoce kvalitním hroznovým vínem a výrobky z něj. Zároveň se v Arménii hodně pěstují ořechy, a tak už dávní Arménci přišli s geniálním nápadem: využívat šťávu z čerstvých hroznů, která se zredukuje na plameni, až dokud úplně nezhoustne, a půlky vlašských ořechů. Ořechy se navléknou na provázek a pak se noří do hustého „sirupu“ z hroznů. Jakmile se dostatečně obalí, vyndají se a nechají usušit.

Jak se sudžuch vyrábí, najdete třeba tady na videu.

Kde jej koupíte?

Fotku sudžuchu (na Google jej najdete pod názvem sujukh) jsem převzala ze stránek firmy Nara Natur, která sudžuch prodává i přes e-shop. Ostravští jej mohou osobně koupit v Shiatsu centru v Ostravě-Třebovicích a dále v řadě kamenných orientálních prodejen po celé republice.

Sudžuch není vše!

Kdo nemůže – třeba z důvodu alergie – konzumovat ořechy, pro toho existuje i „bezořechová“ varianta – osvěžující ovocné trubičky, vyráběné pouze z ovocné šťávy a srolované do dlouhé sladkosti.

Naprosto bez chemie

Tyto sladkosti, když už si řada z nás neumí život bez nich představit, jsou ideální zdravou variantou ke klasickému ukájení těchto chutí pomocí dortů a dalších opravdu nezdravých potravin:

  • jsou bez konzervantů
  • bez sladidel
  • bez barviv
  • bez jakýchkoli dalších přísad