Gratinované brambory tvoří pravidelnou součást našeho rodinného jídelníčku už dlouho. Občas do nich vmíchám uvařené bio jáhly, a tím získám plnohodnotné hlavní jídlo, které navíc respektuje principy dietetiky čínské medicíny. Protože je jaro, jako přílohu jsem zvolila krátce dušený chřest.
Suroviny:
- (bio) brambory
- (bio) batáty
- (bio) česnek
- čerstvý rozmarýn
- (bio) mléko
- sůl
- pepř/pippali
Postup:
Brambory a batáty zbavíme slupky a nakrájíme na co nejtenčí plátky. Vymazaný pekáček (dávám olivový bio olej) vyskládáme střídajícími se vrstvami brambor, batátů, soli a pepře. Přibližně do střední vrstvy nasypeme nasekaný česnek a nasekaný rozmarýn. Horní vrstvu zalijeme mlékem, které končí cca jeden centimetr pod úrovní brambor/batátů. Dáme péct do trouby, během pečení jemně obracíme, aby se horní vrstva nepřipálila. Podáváme, jakmile jsou brambory i batáty hotové (měkké).
Zde najdete video recept: