Gomasio je sezamová sůl, která snižuje překyselení organismu, doplňuje mohutně ledviny a tvoří vhodnou variantu ke klasické soli. Poměr sezamu a soli se uvádí různý – v zimě dáváme víc soli. Průměrně se pohybuje kolem 18:1 ve prospěch sezamu. Protože tato ochucená sůl obsahuje hodně přírodního oleje, může žluknout a musí se rychle spotřebovat (do 14 dnů).
Suroviny:
- bílý/černý sezam (černý výrazněji doplňuje ledvin). Já jsem použila již restovaná sezamová semena, která jsem sehnala v pražské SAPĚ
- sůl – nejlépe nejodizovaná* a mořská. Já používám krystalickou, kterou si sama melu na obilném elektrickém mlýnku Fidibus Medium
Postup:
Na suché těžké (litinové) pánvi opatrně opražíme sezamová semena (při stálém míchání). Protože já jsem měla semena už pražená, tento krok jsem samozřejmě přeskočila. Jakmile zchladnou, postupně je umeleme v kávomlýnku najemno. Zvlášť na stejné pánvi lehce „orestujeme“ sůl, aby v sobě neměla zbytečnou vlhkost. Potom v příslušných poměrech obě suroviny smícháme, uchováváme ve skleničce s víčkem – v lednici. Várku je třeba spotřebovat do 14 dnů.
Využití:
- do salátů namísto soli
- do vařené rýže
- do zeleninových teplých jídel
- do karbanátků masových, houbových i zeleninových
- atd.
Indikace:
- při těhotenských nevolnostech a zvracení
- podporuje trávení
- pomáhá při bolestech
- při migrénách
- při oslabených ledvinách (pozor na množství soli!)
- posiluje imunitní systém
Obsah látek:
- vápník
- železo
- vitaminy skupiny B
* Jod je nejlépe organismu dodávat v přirozené podobě, nikoli v této přidané. Doporučuji denně sklenici (teplé) Vincentky. Rada pochází od Romany Farne.